eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Milyen lesz Amerika új Irak-politikája?

Az Egyesült Államok új iraki stratégiájáról tárgyal az amerikai elnök és stábja George Bush texasi farmján. Szakértők szerint az amerikaiak minél előbb át akarják adni a hatalmat az irakiaknak, ezért az Egyesült Államok várhatóan növeli az Irakba küldendő kiképzők számát.

Minden bizonnyal új Irak-politikát hirdet az amerikai elnök január elseje után. George Bush már novemberben, Donald Rumsfeld védelmi miniszter menesztésekor elismerte az eddigi iraki politika bizonyos hibáit. Az új miniszternek, Robert Gatesnek az iraki helyzet stabilizálása lesz a fő feladata.

Az elnök szűk stábjával tárgyalásokat kezdett texasi farmján az új Irak-politikáról, amelyről George Bush idén már nem ad felvilágosítást. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint több okból is változtatni kell. Mint az InfoRádióban elmondta: "az Egyesült Államok politikája eddig gyakorlatilag kudarcot vallott Irakban. Elsősorban nem katonailag, hanem azzal, hogy az amerikaiaknak nem sikerült az akciók után a békét meghozniuk."

A Teleki Intézet főmunkatársa hozzátette: azért is várható változás, mert a novemberi kongresszusi választásokon győztes demokraták valószínűleg nem szavaznák meg a horribilis költségű háború további finanszírozását, és állítólag a republikánus párton belül is egyre alacsonyabb az iraki szerepvállalás támogatottsága, jóllehet ezt inkább republikánus elnöki ambíciók vezérlik.

Meglepetést tehát valószínűleg nem okoz majd az új iraki politika kihirdetése, ennek inkább a módja kérdéses. Bush elnök valószínűleg bejelenti, hogy 20-30 ezer fővel növelné az iraki katonák számát. Magyarics Tamás szerint viszont ezzel a hatalomátadást gyorsítja az Egyesült Államok. Mint fogalmazott: "amikor arról beszélnek, hogy 20-30 ezerrel több amerikait kellene küldeni Irakban, akkor elsősorban a kiképzők számát növelnék".

A stratégiaváltás záloga lehet az új védelmi miniszter is, Robert Gatesről ugyanis úgy tartják, hogy jóval gyakorlatiasabb gondolkodású, mint neokonzervatív elődje. Az új miniszter a kinevezése előtti meghallgatásán kijelentette, hogy az Egyesült Államok vesztésre áll Irakban, erre pedig Donald Rumsfeld sosem volt hajlandó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×