eur:
394.31
usd:
364.19
bux:
0
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Gyilkolásra használta tudását az ápoló

Egyelőre nem tudni pontosan, hány embert ölt meg az a cseh kórházi ápoló, akit a múlt hét végén tartóztatott le a rendőrség. Jelenleg nyolc áldozat ismert, de a hatóságok nem tartják kizártnak, hogy ez a szám nőhet.

A cseh bűnügyi történet legnagyobb sorozatgyilkosára eddig 8 ember megölését és tíz emberölési kísérletet bizonyítottak rá a hatóságok.

Az áldozatok száma akár emelkedhet is, mivel a kórházban még nem fejeződőtt be a szakértői vizsgálat, amely minden gyanús halálesetre kiterjed.

A 30 éves Petr Zelenka, aki ápolóként dolgozott a Prágától 100 kilométerre délkeletre fekvő Havlíckuv Brod kórházában, a gyilkosságokat nem tagadja, ám tettének okára eddig elfogadható magyarázatot nem adott.

A Csehországban példátlan gyilkosságsorozatot 2006 májusa és szeptembere között követte el saját beismerése szerint előre jól megfontolt szándékkal.

A cseh rendőrség szerint Petr Zelenka a múltban nem járt pszichiátriai kezelésen, nem elmebeteg, felettesei példás, szorgalmas dolgozónak tartották.

A sorozatgyilkos áldozatai mind olyan betegek voltak, akik súlyos baleset vagy nagy műtét után öntudatlanul feküdtek kórházi ágyukon.

A tettes nagy dózisban véralvadásgátlót, Heparint adott be nekik injekcióban, amivel súlyos vérzéseket okozott. A bűntettek indítéka egyelőre ismeretlen.

Az ápoló a prágai lapok szerint azt vallotta, hogy cselekedeteivel az orvosokat és az ápolókat akarta tesztelni, illetve nevetségessé tenni. A véralvadásgátlót ugyanis mindig röviddel munkaideje lejárta előtt adta be, mégpedig kollégái pácienseinek.

A hatás mindig csak néhány óra múlva következett be, így a tettes hosszabb ideig elkerülhette felettesei figyelmét. Felettesei szerint a tettes átlagon felüli orvostani ismeretekkel rendelkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×