eur:
394.06
usd:
363.79
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

"Morális válság terheli a pártot"

A szlovák helyhatósági választások egyik legnagyobb meglepetése a váratlanul magas választási részvétel volt. A voksolás eredményeit mind a koalíciós mind az ellenzéki pártok eltérően értékelik. A Magyar Koalíció Pártja vesztett korábbi pozícióiból.

Szlovák politológusok szerint a csaknem 48 százalékos választási részvétel messze meghaladta a várakozásokat, hisz a felmérések ennél jóval alacsonyabb voksolási kedvet jósoltak.

Míg a nagyvárosokban, így Kassán és Pozsonyban az országos átlagnál jóval kevesebben mentek el szavazni, vidéken gyakran 60-70 százalék között mozgott a részvétel. Elemzők szerint ez főleg annak tudható be, hogy a polgárokban lassan tudatosul a helyi önkormányzati szervek egyre nagyobb jelentősége és hatásköre.

Az első kommentárok arra figyelmeztetnek, hogy a szombati voksolás után hiba lenne messzemenő nagypolitikai következtetéseket levonni, ám ismét bebizonyosodott: a nagyvárosokat többnyire a jelenlegi ellenzéki, jobboldali pártok uralják, míg vidéken, főleg a kisebb településeken főleg a most hatalmon lévő balközép kormánykoalíció hívei vannak túlsúlyban.

Feltűnő a független jelöltek sikere, ám ez a jelenség már négy évvel ezelőtt is megmutatkozott. A legtöbb kommentár Ján Slota, korábbi zsolnai polgármester meglepő vereségének okait elemzi.

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a nemzetiek elnöke főleg azért bukott el, mivel túlságosan biztosnak érezte pozícióját, hisz 16 éve uralkodott Zsolnán és semmi jel sem mutatott arra, hogy esetleg távozásra kényszeríthetik. A pártvezér hívei is így gondolták, nem mentek el voksolni, és ez az alacsonyabb részvétel mellett az ellenjelölt meglepő sikerét eredményezte.Az MKP szavazatokat vesztett

A számok alapján a Magyar Koalíció Pártja vesztett korábbi pozíciójából, bár Bugár Béla pártelnök pozítiv tényként könyvelte el, hogy a csökkenés a vártnál kisebb volt. Míg 2002-ben országosan 233 polgármesteri posztot nyert el az MKP, most 215-re csökkent ez a szám.

A pozsonyi Új Szó kommentátora ezzel kapcsolatban az MKP morális válságáról ír, számos példán ecseteli a párton belüli széthúzás megnyilvánulásait, ennek egyik ékes példája a cikkiró szerint Révkomárom, ahol a korábbi polgármestert, aki mellesleg az MKP parlamenti képviselője, a párt alapszervezete nem jelölte, és végül úgy nyert, hogy függetlenként indult a párt hivatalos jelöltjével szemben.

A szerző arra a következtetésre jut, hogy "olyan morális válság terheli a pártot amelyen aligha segíthet egy mégoly kendőzetlen és határozott önreflexió sem".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×