eur:
394.03
usd:
364.03
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Lehet hogy a volt miniszterelnököt is megmérgezték?

Jegor Gajdar egykori orosz miniszterelnök múlt heti írországi látogatása alatt, egy konferencián elájult, és szájából, orrából 35 percen keresztül folyt a vér. A kórház ahol az egykori politikust kezelték, nem kommentálta azt a feltételezést, hogy mérgezés áldozata lett Gajdar. Az InfoRádió Sz. Bíró Zoltán Oroszország szakértőt kérdezte.

Lehetséges-e, hogy Jegor Gajdart is megmérgezték?

Nyilván csak találgatni tudunk a pillanatnyi információk birtokában. Azt a hipotézist, persze, meg tudom fogalmazni, hogy amennyiben kiderül és bizonyítást nyer, hogy Gajdarral is valamilyen külső anyag, vagy külső beavatkozás következtében történt mindaz, amiről a Financial Times beszámolt, akkor az gyakorlatilag beleilleszkedik az utóbbi hetek drámai eseménysorába. Ez egyfelől arra utalna, hogy komoly küzdelem bontakozik ki a háttérben ahogy közeledik a 2008-as orosz elnökválasztás, másrészt pedig bizonyos csoportoknak arra törekednek, hogy belekényszerítsék Putyint abba, hogy egy harmadik ciklusra is elvállalja - az alkotmánymódosítás elfogadásával - az elnöki pozíciót.

Milyen kapcsolat volt Jegor Gajdar és Vlagyimir Putyin között?

Gyakorlatilag semmilyen. Gajdar Jelcin idején, 1992 elejétől 1992 végéig töltötte be a miniszterelnöki posztot, egészen pontosan megbízott miniszterelnök volt, mert soha nem kapta meg az akkori parlament megerősítését. Amikor Putyin megjelenik, akkor már Gajdar az úgynevezett Átmeneti Gazdaság Intézetének igazgatójaként elsősorban gazdasági és politikai elemzőként van jelen, politikusként már rég háttérbe vonult.

Tudhat olyan dolgokat, amelyek miatt ilyen lépésre szánta volna magát mondjuk az orosz vezetés?

Legutoljára egy hosszú könyvet publikált A birodalom összeomlása címmel, és abban nagyon meggyőzően próbálta igazolni, hogy milyen kockázatos az a gazdaságpolitikai modell, amely az energiaárak magas szintjéhez kapcsolja a konjunktúrát.

Az is előfordulhat, hogy Putyin ellenfelei gondolják úgy, hogy ezeket a lépéseket meg kell tenni azért, hogy az orosz elnökre tereljék a gyanút?

Nagyon, nagyon hipotetikus módon lehet fogalmazni. De érezhető, látható különböző politikai megnyilatkozásokból, különböző jól értesült elemzői írásokból mégiscsak kirajzolódik az embernek az az érzése, hogy az orosz politika egyre inkább egy egzaltált állapotba kerül, és egyre inkább nyugtalanítja az a kérdés, hogy mi lesz 2008 után. Lehetnek olyan csoportok, amelyek messzemenően úgy érzik stabilnak a helyzetüket, ha egy legyengített, ugyanakkor az elnöki pozíciót megtartó, a külvilággal egyre barátságtalanabb viszonyban lévő Putyint segítenek a harmadik elnöki mandátum elnyeréséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×