eur:
388.72
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Jelentősen lassulhatnak a török csatlakozási tárgyalások

A török csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztését javasolja az unió bővítési biztosa. Olli Rehn indoklásában úgy fogalmazott: Ankara nem tett eleget annak a feltételnek, hogy megnyissa a török kikötőket az uniós tag Ciprus hajói előtt.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a 35 tárgyalási fejezetből nyolcnak a megvitatását függesszék fel, emellett a vitatott kérdés rendezéséig egyetlen tárgyalási fejezetet se zárjanak le.

A bővítési biztos szerint a döntés jelzés Törökországnak, amellyel folytatódnak a tárgyalások, de az eddiginél jóval visszafogottabb tempóban.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei december 11-én hoznak végleges döntést a brüsszeli bizottság javaslatáról.

A török nézőpont egészen más

Törökország 2005 júliusában írta alá azt a jegyzőkönyvet, amely kiterjeszti az EU-val fennálló vámunióját a 2004-ben csatlakozott tíz új országra, köztük a görögök lakta Ciprusi Köztársaságra, amelyet Ankara nem ismer el.

Törökország nem hajlandó alkalmazni a megállapodást Ciprusra, és csak azzal a feltétellel nyitná meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek előtt, ha megszűnne a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni nemzetközi embargó.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a bizottsági javaslatot.

Emlékezetes, hogy a szigetország újraegyesítésére irányuló 2004-es népszavazáson a görög országrész utasította el az ENSZ által kidolgozott egyezséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×