eur:
394.07
usd:
364.34
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Egy söröshordó hadakozik a brüsszeli bürokráciával

Csehország minden eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy az Európai Unió magasabb adósávba sorolja nemzeti italukat, a sört. A cseh nemzeti érdeket a múlt hét óta egy különös diplomata, söröshordó nagykövet is képviseli Brüsszelben.

A brüsszeli cseh diplomáciai testület a múlt hét óta egy hagyományosnak nem mondható taggal, söröshordó nagykövettel bővült. Prága így akarja felhívni az európai közvélemény figyelmét arra, hogy határozottan ellenzi a sör adóemelésére vonatkozó brüsszeli terveket.

Az unió elképzelése szerint a sört magasabb adósávba sorolnák, mint a bort. Az Európai Bizottság adóemelési javaslatának egyik oka, hogy a sör adója 14 év óta változatlan, miközben más termékek adója növekedett.

"Nem ital, hanem étel"

Ez azonban kormány szerint csehek millióinak érdekeit sértené. Alexander Vondra, a cseh diplomácia vezetője a söröshordó szimbolikus nagyköveti kinevezése alkalmából hangsúlyozta: a sör a csehek folyékony nemzeti kenyere.

"Nem ital, hanem étel, amelyre naponta szükségük van. Nagyobb megadóztatása súlyosan sértené csehek millióinak az érdekét" - hangsúlyozta a külügyminiszter, aki szerint a cseheknek a sör legalább olyan értékes, mint a franciáknak a bor, a cseh kultúra szerves részét képezi.

Sörhatalmi rendszer

Prága tiltakozásához szövetségeseket is keres, és a szomszédos Németország máris jelezte: támogatja a cseh diplomácia sörkampányát. Nem véletlen a kölcsönös szimpátia, hisz mind Csehország, mind Németország a világelsők közé tartozik az évi átlagos sörfogyasztásban.

A cseh diplomácia korábban már Írországot is igyekezett a maga pártjára állítani. A statisztika szerint az átlagos cseh állampolgár évente 160 liter sört fogyaszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 16:02
×
×
×
×