eur:
389.51
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Helyrehozták a nácik rombolását

München központjában a német államfő, a bajor tartományi miniszterelnök, valamint a németországi és nemzetközi zsidó szervezetek vezetői jelenlétében ünnepélyesen felavatták az új zsinagógát, valamint a mellé épített izraelita kulturális központot.

Hatvannyolc esztendővel a hírhedt Kristályéjszaka után, amikor hatósági kezdeményezésre feldúlták és felgyújtották a zsinagógákat Németországban, Münchenben új zsidó vallási központot avattak.

Az egész napos ünnepélyen Horst Köhler államelnök, valamint Edmund Stoiber bajor tartományi kormányfő mellett részt vett a németországi, továbbá a nemzetközi zsidó szervezetek számos vezetője, és a keresztény egyházak több magas rangú képviselője.

A fehér terméskőből készült, 500 fő befogadására alkalmas zsinagógát egy saarbrückeni építészcsoport tervezte. A régi zsinagóga - amelyet Adolf Hitler kifejezett utasítására még 1938 elején lebontottak - 1800 férőhelyes volt.

A legnagyobb zsidó építkezés Európában

Az Ohel Jakob, azaz Jábok Sátra elnevezésű új müncheni zsinagóga és a tőszomszédságában megnyílt izraelita kultúrközpont konstrukciós költségei meghaladták a 70 millió eurót (18,2 milliárd forint), és mint a Németországi Zsidó Szervezetek elnöke, Charlotte Knobloch megállapította, ez volt az elmúlt évek legnagyobb zsidó építkezése Európában.

Az esemény kapcsán a berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt elnöke, Kurt Beck leszögezte: az új müncheni zsinagóga most ott áll, ahol a helye van, a bajor főváros szívében.

München főpolgármestere, Christian Ude örömének adott hangot, hogy a náci mozgalom egykori központjában zsidók ismét új otthonra találtak, és virágzik az izraelita kultúrélet. A politikus reményét fejezte ki, hogy az új központ a béke és a zsidók, továbbá más vallásúak párbeszédének háza lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×