eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Még nem függesztik fel a török csatlakozási tárgyalásokat

Az Európai Bizottság egyelőre nem javasolja a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését, de nem zárja ki azt, ha Ankara továbbra sem tartja be a Ciprussal kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

A brüsszeli testület megvitatta a tárgyalások eddigi eredményeit, és a hírek szerint úgy döntött, hogy egyelőre nem élezi ki a kérdést, nem javasolja a tárgyalások felfüggesztését. Ugyanakkor ha Törökország továbbra sem nyitja meg kikötőit a ciprusi hajók előtt, akkor az Európai Bizottság még a december 14-15-i uniós csúcs előtt sort keríthet erre.

Törökország tavaly októberben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, ám ezek csigalassúsággal haladnak. Részben azért, mert a törökök maguk sem tesznek meg mindent a szükséges reformok végrehajtásáért; emellett az EU fogadókészségénél is gondok vannak, a nyugati közvélemény jelentős része ugyanis ellenzi a 71 milliós iszlám ország felvételét.

A legégetőbb probléma azonban jelenleg az, hogy Törökország nem tartja be az EU-val kötött vámunió kiterjesztéséről szóló tavalyi megállapodást, azaz akadályozza az EU-tag Ciprusi Köztársaság hajóinak kikötését, repülőinek leszállását török területen.

Ankara azt állítja, hogy csak akkor hajlandó változtatni álláspontján, ha a nemzetközi közösség feloldja az egyedül általa elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni embargót. Az Európai Unió viszont ezt az álláspontot elfogadhatatlannak tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×