eur:
395.23
usd:
365.47
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Újra a kudarcot vallott miniszterelnök a kormány élén

A csehországi választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt vezetése éjszakai ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy Mirek Topolánek pártelnök másodszor is fogadja el a kormányalakitási megbizatást. A cseh államfő hétfőn bejelentette: készen áll arra, hogy haladéktalanul újra Topoláneket nevezze ki kormányfőnek.

Václva Klaus köztársasági elnök hangsúlyozta: azért szánta el magát erre a lépésre, mert az elmúlt hetek megmutatták, hogy a parlamenti pártok képtelenek a megegyezésre, és ezért minden további konzultációt feleslegesnek tart velük.

Az államfő és az öt parlamenti párt elnökének mára bejelentett találkozója így nem valósul meg, mert Klaus szerint a tervezett megbeszélés értelmét vesztette.

Az államfő hangsúlyozta, hogy utolsó, az összes párt egyetértésén alapuló kísérlete is elutasításra talált. Nyilvánvalóvá tette, hogy ezért a kudarcért a választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Pártot és annak elnökét, Jirí Paroubeket tartja felelősnek.

Maga Paroubek határozottan elutasitotta a vádakat, mint mondta, a késedelmért az elnök a hibás, aki szerinte elodázta a tárgyalásokat és nem volt elégé határozott.

Topolánek első kormányalakítási kísérlete sikertelennek bizonyult, kabinetje nem kapott bizalmat a képviselőházban, ahol mindkét tábor egyaránt 100-100 szavazattal bír.

Előre kudarcra ítélve?

Az érvényben lévő cseh alkotmány a választás után három kormányalakítási kísérletre ad lehetőséget.

Az első két esetben erre az államfő ad megbízatást, míg a harmadik esetben a képviselőház elnöke. Az alkotmány szerint ha a harmadik kormányalakítási kísérlet is megbukik, akkor az államfőnek fel kell oszlatnia a képviselőházat és ki kell írnia az új választást.

Megfigyelők szerint Topoláneknek nincs sok esélye, és minden valószínűség szerint második kormányalakitási kísérlete is kudarccal végződik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×