eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Gyurcsány: nem hazudtam

Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta a The Washington Postnak adott interjújában, hogy nem hazudott.

"Fontos hangsúlyozni, hogy nem hazudtam" - mondta.

A The Washington Post úgy fogalmaz: a kimerültnek látszó kormányfő, miközben a tüntető tömeg már negyedik napja követelte lemondását a Parlament előtt, faburkolatú szobájában azt "próbálta magyarázni", miért vallotta be, hogy pártja bután vezette az országot és hogy ő maga hazudott a szavazóknak az újraválasztási győzelem érdekében.

A miniszterelnök annak érzékeltetésére, hogy - mint mondta - nem hazudott, egy hasonlatot hozott fel.

"Olyan ez, mint amikor valaki négy évi együttélés után vitázik a barátnőjével és azt vágja a fejéhez: Édesem, hát nem érted? Tönkrement az életünk! Elkúrtuk!" - mondta.

A hasonlatot folytatva kifejtette: ez nem azt jelenti, hogy a négy évük megsemmisült, vagy hogy már nem szereti a barátnőjét, ez annyit jelent, hogy változtatni, javítani szeretne a viszonyukon.

A kormányfő megismételte, hogy az időnként erőszakossá váló budapesti tüntetések ellenére nem mond le.

A The Washington Post megállapítja: egyelőre kevés jel utal arra, hogy a "kommunista bürokratából milliomossá vált" Gyurcsány Ferenc távozására irányuló politikai nyomás hamarosan befejeződne.

A tüntetők bátorítást kapnak az ellenzék vezetőitől, akik "esélyt szimatolnak" arra, hogy esetleg megdől a kormány hatalma.

A lap kiemelte: a magyar miniszterelnök nem kért bocsánatot megjegyzéseiért, sem szégyenérzetet, sem megbánást nem mutatott.

Ehelyett azt mondta: ha valaki figyelmesen olvassa szavait, kiderül, hogy ő azon kevés magyar politikusok egyike, akik bevallják a magyar gazdaság súlyos állapotát, és valóban tenni akarnak valamit a helyzet javításáért.

Azt mondta: ő az első, aki beismeri, hogy változtatni akar. "Nem lehet elmondani, hogy a magyar politikai elitben az utóbbi 60 évben akárki más elég bátor lett volna a reformok végig vitelére".

Az újság Stumpf Istvánt, a Fidesz-kormány volt miniszterét, a Századvég Alapítvány elnökét is idézte.

A politikai elemző arról beszélt, hogy a miniszterelnök hatalmát belső lázadás döntheti meg, ha a szocialisták úgy érzik, a párt érdekében fel kell áldozniuk Gyurcsány Ferencet.

A kormányfő nehezen tudja majd megtartani posztját, ha az ellenzék nagyarányú győzelmet arat az önkormányzati választásokon.

A kormányfő azonban a The Washington Postban leszögezte: tántoríthatatlan, nem adja fel a további megszorító intézkedésekre vonatkozó terveit.

Azt mondta, már hónapokkal korábbi, magnóra vett beszédében előre jelezte: az emberek az utcára fognak vonulni, ha rájönnek, hogy nem teljesíti kampányígéreteit.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×