eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Bocsánatot kért a pápa

A Vatikánban felolvasott nyilatkozat szerint a pápa sajnálja, hogy regensburgi beszéde megsértette a muzulmánokat. A közlemény szerint a katolikus egyházfő tiszteli az iszlámot és reméli, hogy a muzulmán hívők megértik szavai valódi jelentését.

Előzőleg Molotov-koktélokat dobtak két keresztény templomra szombaton hajnalban a ciszjordániai Náblusz városában, s a támadást magára vállaló szervezet azt közölte, hogy tettükkel XVI. Benedek pápa iszlám vallásra vonatkozó, számos muszlim vezető szerint becsmérlő kijelentései ellen kívántak tiltakozni.

A támadásban, amelyet egy anglikán és egy görögkeleti templom ellen követtek el, senki sem sérült meg, s a gyújtópalackok csak jelentéktelen kárt tettek az épületek falában és ablakaiban.

Merkel kiállt mellette

Korábban védelmébe vette a pápát Angela Merkel német kancellár.

A pápával együtt, korábban Törökország úniós csatlakozása ellen kiálló Merkel azt mondta, hogy XVI. Benedek beszédével a vallások közötti párbeszéd érdekében szólalt fel, amit ő is támogat és sürgetőnek tart.

"XVI. Benedek a vallás nevében elkövetett bármely erőszakos cselekedet feltétel nélküli elítélését hangsúlyozta" - mondta a német születésű pápa beszédéről Merkel.

A katolikus egyházfő II. Mánuel bizánci császár szavait idézte, - és ezt külön hangsúlyozta is - aki szerint Mohammed profétától csak gonosz és embertelen eszmék származnak, köztük az, hogy vallását karddal kell terjeszteni.

A Vatikán hangsúlyozta, hogy a pápa nem akarta megsérteni az iszlám hívőket.

"Rosszindulatú Nyugat"

A botrány azonban tovább dagad. Több országban utcai tiltakozásokat tartottak, Pervez Musharraf pakisztáni elnök pedig arról beszélt: Nyugaton rosszindulatú módon egyre inkább összekapcsolják az iszlámmal a terrorizmust, és emiatt a muzulmánok egyre jobban elidegenednek a nyugati országoktól.

Musharraf az el nem kötelezett országok havannai csúcstalálkozóján beszélt, ahol Abdullah Ahmad Badawi malájziai miniszterlnök arra szólította fel XVI. Bendeket, hogy tegyen további gesztusokat, amellyel csitíthatja a felkorbácsolt indulatokat.

Benedek nem számított ilyen reakcióra

Jelentések szerint a pápát felzaklatta, a beszédét követő reakció és sokan vetik fel, hogy kérdésessé vált novemberre tervezett törökországi útja, mivel Törökországban sem enyhülnek a bírálatok.

A BBC arab ügyekkel foglalkozó elemzője megjegyezte, hogy a muzulmánok érzékenységét az magyarázza, hogy úgy érzik: "a terror elleni háború" egy modern kereszteshadjárat. Emellett 24-órás hírcsatornák korában könnyű egyes mondatokat szövegkörnyezetükből kiragadva ismételni, és ez is elősegíthette, hogy sokan mást hallottak, mint amit a pápa állítása szerint mondani akart.

A pápa meggyilkolására szólított fel egy videofelvétel

A pápa meggyilkolására szólított fel az a videofelvétel, amelyet egy olasz magántelevízióban mutattak be. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak tulajdonított filmen egy iszlám kard látható, amely egy kereszt ellen irányul.

Ezután képek láthatók Oszama bin Ladenről, az al-Kaida vezetőjéről, a szeptember 11-ei amerikai terrortámadásokról, George Bush amerikai elnökről és Tony Blair brit miniszterelnökről. A felvétel szerint hozzájuk társult XVI. Benedek pápa is.

Szombaton egy iraki fegyveres csoport fenyegette meg terrortámadással a Vatikánt és Rómát.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×