eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Nyilvánosságra hozzák a 85 ezer milliárdot zsebre tévő politikusok listáját

Nigéria komoly politikai viharokra készül a jövő tavaszi választások előtt, miután az ország pénzügyi nyomozó hatóságának vezetője bejelentette: nyilvánosságra hozzák azoknak a vezető politikusoknak a listáját, akik összesen mintegy 400 milliárd fontnyi, azaz több mint 84 ezer milliárd forintnyi olajbevételtől fosztották meg az országot.

Mallam Nuhu Ribadu, a gazdasági és pénzügyi bűnügyekben illetékes bizottság vezetője szerint több mint 400 milliárd forintnyi olajból származó bevételt raktak zsebre "rossz vezetők".

"Lenyomozzuk az egykori és mostani vezetők tevékenységeit, és nyilvánosságra hozzuk azoknak a nevét, akik pénzt mostak, és azt is, melyik bankokban tartják az ebből származó vagyont" - hangsúlyozta Mallam Nuhu Ribadu, aki kijelentette: a bizottság be fogja fagyasztani azoknak a vezetőknek a számláit, akiknél bizonyítást nyer a pénzmosás.

A világ legkorruptabb országa volt

A Transparency International nemzetközi szervezet jelentése szerint 2003-ban Nigéria a világ legkorruptabb országa volt, és a korrupció még mai is ijesztő méreteket ölt. Az afrikai ország
Hatalmas olajkincse ellenére a legtöbb nigériai szegénységben él.

Mallam Nuhu Ribadu szerint az ország legtöbb kormányzója elegendő pénzt kap a központi költségvetésből arra, hogy megfelelően fejlessze az alá tartozó területet, ám a pénz nagy része "privát bankszámlákon köt ki". A kormányzók ugyanakkor azzal vádolják a központi kormányt, hogy a források túlnyomó részét megtartja magának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×