eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Solana egy 4000 fős egység Libanonban vezényléséről beszél

Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője vasárnap közölte, hogy folynak az előkészületek az első, 4000 fős nemzetközi egység Dél-Libanonba telepítésére.

Fuád Szinjóra libanoni kormányfő hivatala vasárnap közleményben tudatta, hogy több ország jóváhagyta az ENSZ Libanoni Ideiglenes Hadereje (UNIFIL) megerősítésében való részvételt.

"Több országgal is tárgyaltam a nap és az éjszaka folyamán, és úgy gondolom, hogy képesek leszünk garantálni, hogy az egység, már ami az európaiakat illeti, erőteljes lesz" - közölte Solana újságírók előtt Jeruzsálemben, de további részletekről egyelőre nem beszélt.

Solana Ausztráliát, Malajziát és Indonéziát említette meg azok között a nem EU-tagországok között, amelyek részt vesznek majd a nemzetközi erőben. Közölte, hogy a 4000 fős nemzetközi egységet igen rövid időn belül Libanonba vezénylik.

A libanoni miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Marokkó, Indonézia, Olaszország, Törökország, Spanyolország és Malajzia ajánlotta fel részvételét a nemzetközi erőkben, azzal a feltétellel, hogy "valamennyi libanoni fél elfogadja a részvételüket". 

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×