INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Irán: a megoldás Izrael megsemmisítése lenne

Infostart / InfoRádió
A libanoni főváros déli peremkerületeit támadták az izraeli gépek. Az ország északi részén négy hidat is lebombáztak, ezzel is nehezítve az összeköttetést Szíriával. Időközben a Hezbollah síita fegyveres szervezet bejelentette: ha támadás éri Bejrút központját, rakétákat zúdít Tel Avivra. Egy izraeli illetékes erre reagálva kijelentette: egy ilyen támadás esetén Izrael megsemmisíti a teljes libanoni infrastruktúrát. Az iráni elnök mindeközben kijelentette: a helyzet megoldása az lenne, ha megsemmisítenék a zsidó államot.

A bejrúti repülőtér környékét, valamint a várostól északra fekvő területeket bombázták az izraeli harci gépek. Négy híd is megsemmisült a támadásban, így még nehezebbé vált a kapcsolat Szíriával.

Bombaeső hullt a dél-bejrúti külkerületekre is. A városnak ezt a részét a Hezbollah síita fegyveres csoport központjaként tartják számon. Korábban az izraeliek szórólapokon figyelmeztették a lakosságot, hogy hagyják el a negyedet, mert támadni fogják azt.

A városról készült műholdfelvételek tanúsága szerint rengeteg épület megsemmisült a támadásokban, sok épület a földdel vált egyenlővé. A sűrűn beépített kerületben hatalmas terek keletkeztek a bombázások miatt.

Kölcsönös fenyegetések

A Hezbollah bejelentette: ha támadás éri Bejrút központját, akkor rakétákat zúdít Tel Avivra. Az izraeliek erre azt válaszolták: egy ilyen támadás esetén megsemmisítik a teljes libanoni infrastruktúrát.

A Hezbollah ugyanakkor bejelentette azt is: ha a zsidó állam abbahagyja a támadásokat, akkor ők sem lőnek ki több rakétát Izraelre. Erre a felvetésre egyelőre nem reagált az izraeli vezetés.

Az iráni elnök is megszólalt

Idő közben az iráni elnök kijelentette: a helyzet megoldása az lenne, ha megsemmisítenék a zsidó államot. Az iráni elnök nem először beszél Izrael elpusztításáról. A nemzetközi közösség vezetői a kijelentése miatt korábban is és most is elítélték.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk