eur:
391.94
usd:
366.68
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A háború a teknősöket sem kíméli?

Környezetvédelmi katasztrófa fenyeget Libanon partjainál - figyelmeztetnek környezetvédő szervezetek. Az Izraellel folyó konfliktusban ugyanis az egyik Bejrút melletti erőmű olajtartályát is találat érte a közelmúltban. A kifolyt fűtőolaj a térségben soha nem látott szennyezést okozott, amit a harcok miatt jelenleg esély sincs felszámolni.

Kilencven kilométer hosszú és 10 kilométer széles olajfolt úszik a libanoni partoknál. A veszélyes anyag akkor került a tengerbe, amikor egy izraeli légicsapásban megsérült az egyik Bejrút melleti erőmű olajtartálya.

Helyi jelentések szerint mintegy 30 ezer tonna fűtőolaj ömlött a tengerbe. A környezetvédő szervezetek a Földközi-tenger eddigi legsúlyosabb szennyezéséről beszélnek.

A folyamatos harcok miatt nem tudnak menteni

A helyzetet nehezíti, hogy a folyamatos izraeli támadások miatt szinte lehetetlen a mentési munka. Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a fűtőolaj sokkal nehezebb, szennyezőbb, mint más olajtípus.

A folt észak felé terjed, elérte már a szír partokat is, és a török, illetve a ciprusi strandokat is fenyegeti, de Izraelt is elérheti - figyelmeztetnek a zöld szervezetek. Az olaj veszélyezteti a vörös tonhalak ívóhelyeit, és a kihalóban lévő zöld teknősöket is.

Hosszabb távon az emberre is veszélyes lehet

A szakemberek szerint, ha nem sikerül hamarosan fölszámolni a foltot, akkor az olaj lesüllyed a tengerfenékre, beépül a táplálékláncba, és a halak húsában felhalmozódó mérgező anyagok az emberi szervezetbe is bekerülhetnek.

Elemzők szerint több tízmillió dollárba kerülhet az olajszennyezés fölszámolása, és hosszú hónapokig is eltarthat. Ám tűzszünetre lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán megkezdődhessenek a mentési munkálatok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×