eur:
394.62
usd:
369.67
bux:
65678.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

George Bush stratégiáját bírálta Tony Blair

Újragondolná a terrorizmus elleni harcot a brit miniszterelnök. Tony Blair minderről Los Angelesben beszélt. Elemzők szerint a politikus burkolt bírálatot is megfogalmazott az amerikai elnök ellen.

Nemcsak katonai erőre, hanem az értékekre is támaszkodni kell a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki a brit miniszterelnök Los Angelesben, 2000 hallgató előtt. Tony Blair beszédében az 5 éve meghirdetett stratégia újragondolását szorgalmazta.

Mint a politikus fogalmazott: nem elég csak fegyverrel fölvenni a harcot, hanem az eszmékkel, az értékekkel is hatni kell. Kiemelte: a szélsőséges, fanatikus ideológia ellen nem elégséges a fegyver, hogy megöljék a radikális vezetőket, hiszen az eszmék, tanítások tovább élnek. Tony Blair szerint inkább ezeket a szélsőséges eszméket kell megsemmisíteni.

A radikalizmus ereje már túljutott a Közel-Kelet határain

Szólt arról is, hogy a közel-keleten rendkívül erős most a radikalizmus, és ennek ereje messze túljutott már a térség határain. Úgy vélte: legyőzéséhez olyan szövetségre van szükség, amely mérsékelt erőkből áll. Szerinte van esély arra, hogy az arabok, zsidók keresztények, a gazdag és fejlődő nemzetek békében és harmóniában fejlődjenek egymás mellett.

Tony Blair kiemelte: a szélsőségek ellen addig nem lehet győzni, amíg az eszméiket le nem győzik. "Meg kell mutatnunk, hogy tisztességesek és igazságosak vagyunk" - hangoztatta a kormányfő. Szólt arról is, hogy korábban a nyugat nem vette észre, nem figyelt oda kelően a terrorizmusra, mert nem volt benne érintett.

Át kell értékelni a nyugati stratégiát

Emlékeztetett arra, hogy Csecsenföldön, Indiában, Pakisztánban vagy Algériában régebben is voltak atrocitások, ám ezekre alig figyeltünk, pedig kellett volna - mondta a brit miniszterelnök Tony Blair szerint, ha a nyugat nem értékeli át stratégiáját, nem tesz semmit a szegénység és klímaváltozás ellen, és nem cselekszik a palesztinok és az izraeliek béke érdekében, akkor nem fog nyerni.

Blair beszédében gyakorlatilag elismerte: a katonai erő kizárólagos alkalmazása elidegeníti a nyugattól a mérsékelt és mértékadó iszlám közvéleményt. Elemzők szerint a brit kormányfő egyúttal bírálta is George Bush amerikai elnököt, aki a fegyveres muzulmánok széthúzásához ragaszkodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×