INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

George Bush stratégiáját bírálta Tony Blair

Infostart

Újragondolná a terrorizmus elleni harcot a brit miniszterelnök. Tony Blair minderről Los Angelesben beszélt. Elemzők szerint a politikus burkolt bírálatot is megfogalmazott az amerikai elnök ellen.

Nemcsak katonai erőre, hanem az értékekre is támaszkodni kell a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki a brit miniszterelnök Los Angelesben, 2000 hallgató előtt. Tony Blair beszédében az 5 éve meghirdetett stratégia újragondolását szorgalmazta.

Mint a politikus fogalmazott: nem elég csak fegyverrel fölvenni a harcot, hanem az eszmékkel, az értékekkel is hatni kell. Kiemelte: a szélsőséges, fanatikus ideológia ellen nem elégséges a fegyver, hogy megöljék a radikális vezetőket, hiszen az eszmék, tanítások tovább élnek. Tony Blair szerint inkább ezeket a szélsőséges eszméket kell megsemmisíteni.

A radikalizmus ereje már túljutott a Közel-Kelet határain

Szólt arról is, hogy a közel-keleten rendkívül erős most a radikalizmus, és ennek ereje messze túljutott már a térség határain. Úgy vélte: legyőzéséhez olyan szövetségre van szükség, amely mérsékelt erőkből áll. Szerinte van esély arra, hogy az arabok, zsidók keresztények, a gazdag és fejlődő nemzetek békében és harmóniában fejlődjenek egymás mellett.

Tony Blair kiemelte: a szélsőségek ellen addig nem lehet győzni, amíg az eszméiket le nem győzik. "Meg kell mutatnunk, hogy tisztességesek és igazságosak vagyunk" - hangoztatta a kormányfő. Szólt arról is, hogy korábban a nyugat nem vette észre, nem figyelt oda kelően a terrorizmusra, mert nem volt benne érintett.

Át kell értékelni a nyugati stratégiát

Emlékeztetett arra, hogy Csecsenföldön, Indiában, Pakisztánban vagy Algériában régebben is voltak atrocitások, ám ezekre alig figyeltünk, pedig kellett volna - mondta a brit miniszterelnök Tony Blair szerint, ha a nyugat nem értékeli át stratégiáját, nem tesz semmit a szegénység és klímaváltozás ellen, és nem cselekszik a palesztinok és az izraeliek béke érdekében, akkor nem fog nyerni.

Blair beszédében gyakorlatilag elismerte: a katonai erő kizárólagos alkalmazása elidegeníti a nyugattól a mérsékelt és mértékadó iszlám közvéleményt. Elemzők szerint a brit kormányfő egyúttal bírálta is George Bush amerikai elnököt, aki a fegyveres muzulmánok széthúzásához ragaszkodik.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018