INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A parlament előtt a szlovák kormányprogram

Infostart / InfoRádió
Robert Fico szlovák miniszterelnök a parlament elé terjeszti kormányának programját. Az ellenzék szerint a program felületes, nem tartalmaz konkrét tényeket és megvalósítása komoly gondokat okozhat a költségvetési egyensúly betartásánál. A törvényhozás várhatóan csütörtökön este szavaz a program elfogadásáról.

Független elemzők szerint meglehetősen ellentmondásos a hárompárti kormánykoalíció programnyilatkozata. A legnagyobb kormánypárt, a Robert Fico vezette SMER tartotta magát populista választási programjához, ám több esetben a vártnál realisztikusabb hangnemet választott. Az előző Dzurinda-kormány gazdasági intézkedéseit nem utasítja el teljesen, sőt némely vonatkozásban vállalja azok folytatását.

A Fico-kabinet tartani kívánja az euró bevezetésének 2009-es céldátumát, annak ellenére, hogy a szociális és egészségügyi kiadások emelését helyezi kilátásba. Gazdasági szakértők szerint a programból nem világos, milyen forrásokból kívánják Ficóék fedezni a többletkiadásokat - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A kormány nem törli el az egyenadót sem, pedig a SMER választási hadjárata során gyakran emlegette az adóreform felülbírálását. A programban több homályos utalás is olvasható arról, hogy a kormány nagyobb adóval kívánja sújtani a magasabb jövedelmeket és készül az úgynevezett milliomos adó, valamint a korábban már eltörölt ajándékozási adó bevezetésére is.

Külpolitikai téren Fico beváltja korábbi ígéretét és Szlovákia belátható időn belül kivonja katonáit Irakból.

Ami a kisebbségeket illeti, nagy meglepetésre a kormányprogramba került a kisebbségügyi hivatal létrehozása, amit korábban Csáky Pál miniszterelnök-helyettes is szorgalmazott. Lesz törvény a kultúrák finanszírozásáról is, ennek egyik fejezete, úgy ahogy azt a Magyar Koalíció Pártja már évek óta szorgalmazta, a nemzetiségi kultúrák támogatásáról fog szólni.

Az 50 oldalas dokumentumot Robert Fico olvassa fel a parlamentben, majd csütörtökig félbeszakítják a plenáris ülést, hogy az egyes bizottságok is megvitathassák a programot. A vitát követően a törvényhozás várhatóan csütörtökön este vagy pénteken szavaz elfogadásáról. Az ellenzék már jelezte, nem támogatja a kormányprogramot, ám elfogadása biztosra vehető, hisz a 150 tagú törvényhozásban a kormánykoalíció 85 szavazattal bír.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk