eur:
394.65
usd:
364.74
bux:
73382.82
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Németországban a szovjet beavatkozást üdvözlő elnök

Katonai tiszteletadással fogadták Berlinben az olasz államfőt. A májusban megválasztott 81 esztendős Giorgio Napolitanónak ez az első hivatalos külföldi látogatása. Napolitano főleg az Európai Uniót érintő kérdésekről, kiváltképpen az uniós alkotmány elfogadásáról folytat eszmecserét Berlinben - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Giorgio Napolitano az első kommunista múltú nyugat-európai államfő. Múltja némileg befolyásolta megválasztását is, mert csupán a negyedik fordulóban sikerült megszerezni a hivatalba lépéséhez szükséges szavazatszámot, habár ismételten igyekezett elhatárolni magát a kommunista párt élén elkövetett hibáitól.

Ezek között elsősorban azt rótták fel neki, hogy az 1956-os magyar forradalom után lelkesen üdvözölte a szovjet beavatkozást, és később is feltétel nélkül támogatta a moszkvai vezetés lépéseit.

A hetvenes években az eurokommunizmus egyik szószólója lett, és nagy reménnyel tekintettek rá mindazok, akik az egykori keleti tömbben hittek még az emberarcú szocializmus megvalósításában.

Napolitano a 80-as években mint az olasz Kommunista Párt külügyi szakértője többször is jószolgálatokat tett a hét alkalommal újraválasztott Giulio Andreotti kereszténydemokrata miniszterelnöknek.

Vezető baloldali politikus

A Kommunista Párt feloszlása után Napolitano alapító tagja lett a Baloldaliak Demokrata Pártjának és ennek élén nyilvánosan is kifejezte sajnálatát, hogy annak idején oly lelkesen nyilatkozott az 56-os magyar szabadságharc vérbe fojtásáról.

Politikai beállítottsága módosulásának elismeréseként 1994-ben megválasztották az olasz parlament elnökévé, majd két évvel később Romano Prodi kormányfő megbízta a belügyminisztérium irányításával.

Május óta ismét szorosan együttműködik a miniszterelnöki tisztséget betöltő Prodival.

Berlinbe érkezése előtt Napolitano hangsúlyozta: helyesli a német kancellár nemrég tett bejelentését, amelyben összefogást sürgetett az európai alkotmány megmentésére és utalt arra, hogy a maga részéről hazájában mindent megtesz az uniós alkotmány elfogadása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×