INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Visszatérhet a menesztett kormányfő

InfoRádió / MTI
A várakozásoknak megfelelően Julija Timosenkót jelöli miniszterelnöknek az új kormánykoalíció Ukrajnában. Viktor Juscsenko elnök jelezte: elfogadta az előterjesztést, így a nyolc hónapja menesztett politikus kinevezését terjeszti a kijevi parlament elé.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője azt mondta: az államfő hétfőn teszi meg javaslatát a törvényhozásnak, majd előreláthatólag tíz napon belül megalakul az új kormány.

Julija Timosenko csütörtökön az Oroszországgal kötött gázmegállapodások felülvizsgálatát ígérte. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna Oroszországból importálja a felhasznált gáz nagy részét, és továbbra is árvitákat folytat szomszédjával.

Hangsúlyozta, hogy a Gazprom januárban kötött megállapodása alapján ezer köbméterenként 50 dollárról 95-re emelték a gáz árat, de az orosz cég már jelezte, hogy újabb jelentős áremelést tervez.

A narancsszínű forradalom egyik kimagasló alakjaként megismert Julija Timosenko 2005 szeptemberéig már betöltötte a miniszterelnöki posztot, akkor azonban Viktor Juscsenko elnök leváltotta a kormányt, és Jurij Jehanurov volt gazdasági minisztert nevezte ki ügyvezető miniszterelnöknek.

A címlapról ajánljuk