eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A szlovák idegenvezetők szövetségének elnöke jelentette fel a magyarokat

Egyelőre nem tudni, hogyan reagál a szlovák külügyi tárca a magyar turistákat Pozsonyban ért incidensre.

A keddi szlovákiai napilapok közül csak az Új Szó szentel kiemelt figyelmet a magyar turisták szombati esetének, a szlovák újságok nem kommentálják a történteket, csupán tényszerűen számolnak be a magyar Külügyminisztérium közleményéről, amelyből kiderül, hogy Budapest magyarázatot vár az ügyben - jelentette az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője egyelőre nem kommentálta a történteket és nem volt hajlandó elárulni a további diplomáciai lépéseket sem.

A TA3 szlovák hírtelevízióban az hangzott el, hogy nem volt jogi alapja a rendőrségi fellépésnek, mert a pozsonyi önkormányzat egy ügyészi rendelkezés nyomán már két éve hatálytalanította azt a jogszabályt, amelyre a rendőrök hivatkoztak.

Az idegenvezetést korábban szabályozó rendelet kimondta, hogy az idegenvezetésnek olyan tevékenység minősül, amelyet utazási irodák felkérésére, térítés fejében végeznek az idegenvezetői vizsgával rendelkező személyek.

A parlament 2001-ben fogadta el az idegenvezetőkről szóló törvényt, ez azonban nem tartalmaz kizárólagosságot, tehát nem tiltja, hogy más személyek is szakmai magyarázattal szolgáljanak a városnézés során.

A szlovákiai idegenvezetők szövetségének honlapján élénk vita alakult arról, hogy indokolt volt-e a szövetség elnökének, Marian Bilacsicsnak a lépése, tehát az, hogy rendőröket hívott a Szent Márton székesegyház megtekintésére készülő magyar turisták, illetve a magyarázatot nyújtó történelem tanár miatt.

A vitázók többsége elítéli a kemény hatósági fellépést, sokan úgy vélekednek, hogy az ügy ártott a szlovák főváros hírnevének.

Bilasics a honlapon azzal védekezik, hogy a szombati eset az utolsó cseppet jelentette a pohárban, mivel szerinte a magyar állampolgárok már régóta folytatnak jogosulatlanul idegenvezetői tevékenységet Pozsonyban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×