INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Mutálódik a madárinfluenza

Infostart / InfoRádió
Amerikai kutatók szerint két különböző mutációja is van a madárinfluenza emberre veszélyes H5N1 altípusának. A szakemberek azt mondták: a vírus egyik alfaja Vietnámban és Kambodzsában fertőzött meg embereket, a másik alfaj Indonéziában okozott fertőzést.

Elismert kutatók szerint mutálódott a madárinfluenza vírusa.

Amint azt az Egyesült Államok betegségmegelőzési és ellenőrzési központjának szakembere egy atlantai konferencián kifejtette, a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es altípusának egyik válfaja Vietnamban, Kambodzsában és Thaiföldön betegített meg embereket 2003-ban és 2004-ben, míg a mutáns rokon 2004-ben Indonéziában okozott fertőzést.

A szakértők azt követően állapították meg ezt, hogy a H5N1 vírus több mint 300 - madarakat, illetve embereket megfertőző - mintáját vizsgálták meg 2003 és 2005 között.

Mint mondták: az influenzavírusok mindegyikére igaz, hogy könnyen mutálódik, és a jelek azt mutatják, hogy ez alól a H5N1 sem kivétel.

Az amerikai kutatók felfedezése azt is jelenti, hogy még a vártnál is nehezebb lesz kifejleszteni a megfelelő oltóanyagot, és megakadályozni egy széleskörű járványt.

A bejelentést megelőzően már az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának szakemberei is észlelték a vírusaltípus mutációját, aminek következtében megkezdődött a H5N1 másik variációja elleni oltóanyag kifejlesztése.


A címlapról ajánljuk