INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ultimátum Chiracnak

InfoRádió / MTI
Franciaországban ultimátumot intéztek a kormányhoz az ország legnagyobb szakszervezetei és diákszervezetei. Az ultimátumban a követelők negyvennyolc órát adnak a francia kormánynak, illetve Jacques Chirac köztársasági elnöknek arra, hogy visszavonják a fiatalok első munkavállalásáról szóló törvényt.

Az egyik legnagyobb szakszervezet vezetője közölte: követelésük elutasítása esetén egynapos általános sztrájkra kerülhet sor Franciaországban.

Tegnap ismét többszázezren tüntettek az első munkavállalásról szóló törvény ellen. Az egyetemisták és középiskolások mellett közalkalmazottak is részt vettek a megmozdulásokon.

Párizsban a fiatalok autókat gyújtottak fel, illetve rongáltak meg, és üzletek kirakatait zúzták be. A rendőrség csaknem százhetven tüntetőt vett őrizetbe. Az összecsapásokban 7 rendőr és 17 tüntető megsebesült.

Jacques Chirac köztársasági elnök korábban védelmébe vette a kifogásolt jogszabályt, és azt a munkanélküliség elleni harc egyik fontos eszközének nevezte. A tiltakozást kiváltó törvény jogot ad a munkáltatónak arra, hogy az első két évben indoklás nélkül felmondjon a 26 éven aluli munkavállalóknak.

A címlapról ajánljuk