INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Terjed a madárinfluenza Romániában

Infostart / InfoRádió
Romániában immár a második déli-keleti megye határát lépi át a nyugat felé terjeszkedő madárinfluenza-vírus. A kórokozó immár az Erdéllyel határos Buzãu megyében is megjelent.

A román állategészségügyi hatóságok a Székelyfölddel is határos megye két településében Padinán, és Brãeºti-en rendelték el a szárnyasok elpusztítását. Míg Padina a megye dél-keleti részén, a vírus által már fertőzött Brãila megye szomszédságában van, Brãeºti a megye észak-nyugati határvidékén a Kárpát-kanyar külső oldalán fekszik. Innen már csak 30 kilométer a távolság a Székelyföld dél-keleti határaiig.

Tulcea és Brãila megye után Buzãu megyében is rendkívüli intézkedéseket vezettek be. Az állategészségügyi szakemberek szerint az elkövetkező napokban várható az áthaladó vándormadarak legnagyobb hulláma, így valószínűsíthető, hogy újabb gócpontok jelennek meg a madárinfluenza romániai térképén.

A kormány múlt heti ülésén olyan határozatot fogadott el, mely lehetővé teszi az óvintézkedéseket elutasító gazdák megbírságolását. Ha valaki a tiltás ellenére szabadon ereszti háziszárnyasait, 40 ezer forintnak megfelelő bírságot kell fizetnie, és azzal kell számolnia, hogy ha szárnyasai megfertőződnek, és el kell azokat pusztítani, nem kap értük kártérítést.

A szakértők egyébként megállapították, hogy a múlt héten azonosított Brãila megyei gócpontokon a H5N1-es vírusnak egy lényegesen fertőzőbb fajtája jelent meg, mint amilyent korábban a Duna-deltában azonosítottak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk