eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Robbanás Athén belvárosában

Robbanás történt hétfő reggel Athén belvárosi postahivatalában, a görög pénzügyminisztérium közelében. A hírt a rendőrség jelentette be.

Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e áldozatai a Szintagma-tér közelében bekövetkezett detonációnak. A rendőrség úgy tudja, hogy a robbanószerkezet mintegy 10, közepes méretű gázpalackból szerelték össze. Egy görög kereskedelmi televízió szerint gépkocsik gyulladtak ki és vitrinek törtek be a robbanás következtében.

A rendőrség szerint a robbanás előtt mintegy félórával az Elefterotípia című görög napilap szerkesztőségébe figyelmeztető telefonhívás érkezett, az ismeretlen telefonáló közölte: pokolgépet helyeztek el a gazdasági és pénzügyminisztérium épületében.

Egyelőre nem tudni, ki áll a robbantás mögött. Körösi Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az InfoRádióban elképzelhetőnek tartotta, hogy a figyelmeztetésnek szánt merényletet a görög költségvetés vitája váltottak ki. A tervezett büdzsé átfogó szociális, munkaerőpiaci és versenyképességet érintő reformokat javasol.

A görög rendőrség nem közölte, hogy a detonációnak köze van-e a November 17. nevű görög radikális baloldali csoport tagjainak fellebbviteli peréhez. A terrorcsoport tagjainak fellebbviteli pere december 2-án kezdődött meg Athénben. A 15 elítélt közül 6 többszörös életfogytig tartó börtönbüntetést kapott 2003 decemberében, és a többieket is súlyos szabadságvesztésre ítélték.

A héten egyébként Görögország-szerte sztrájkhullám várható a közszolgálati szektorban. A legnagyobb görög szakszervezet felhívása nyomán a hétfőn és csütörtökön 11 és 16 óra között a tömegközlekedésben dolgozók beszüntetik a munkát, szerdára pedig a teljes közszolgálati szektorban általános sztrájkot hirdettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×