eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Ítélet a vukovári mészárosok ellen

Súlyos büntetéseket hozott a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság a vukovári vérengzés feltételezett tettesei ellen. A tizenhat vádlott közül nyolcat húsz évi börtönbüntetésre ítélt a törvényszék.

Az elítéltek valamennyien tagjai voltak az úgynevezett vukovári területvédelmi egységnek. A feltételezések szerint a paramilitáris csoport összehangolta vagy alárendelte tevékenységét a jugoszláv hadsereg helyi parancsnokainak.

1991 novemberében, Vukovár eleste után a városhoz közeli Ovcara mezőgazdasági telepén a szerbek 192 olyan embert gyilkoltak meg, akit a kórházból hurcoltak el.

Az ovcarai vérengzés volt a legbrutálisabb bűntény, amelyet az 1991 és 1995 közötti horvátországi háborúban elkövettek a szerb milícia tagjai. A területvédelmi egységek tagjai két-három méterről géppisztollyal lőtték le a foglyokat.

A húsz hónapja folyó perben két, védett tanúvá minősített tettes vallomása alapján sikerült kideríteni, hogy mi történt 1991-ben az ovcarai sertéstelepen. A per vége felé az egyik vádlott beismerő vallomást tett a tervszerű gyilkosságokról, de az ügyészség ellene is a kiróható legsúlyosabb, húsz éves börtönbüntetést kérte.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×