INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Horvátország közelebb került az EU-hoz

Infostart / InfoRádió
A háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok elfogásával Horvátország előtt megnyílik a NATO kapuja, és ezután az európai uniós tárgyalások középpontjába is szakpolitikai kérdések kerülnek - mondta Juhász József történész az InfoRádiónak.

Juhász József délszláv szakértő lehetségesnek tartja, hogy a tábornok külföldi letartóztatása megrendezett volt. A horvát kormány számára ugyanis ez egyszerűbb megoldás volt annál, mint ha nekik kellett volna kiszolgáltatni Gotovinát.

Nem kizárt az sem, hogy a tábornokot néhány hónapja szorították ki Horvátországból – mondta Juhász József.

Közben Splitben több tízezren követelték, hogy a zágrábi kormány tegyen meg mindent a Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina védelme érdekében.

Juhász József délszláv-szakértő szerint a horvát kormány nem bukik bele a Gotovina mellett rendezett tüntetésekbe. A történész úgy látja, hogy Horvátországban néhány szervezeten és szélsőjobboldali törpepárton kívül senkinek nem érdeke a feszültség fenntartása.

Az 52 éves volt tábornokot szerdán vették őrizetbe a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken, majd a törvényszék scheveningeni fogházába vitték.

Ante Gotovina ellen 2001-ben emeltek vádat. Az ügyészek szerint az 1991-95-ös horvát-szerb háborúban bűncselekményeket követett el a horvátországi szerbek ellen.

Gotovinát csakem 150 szerb meggyilkolásával, és több ezer üldöztetésével vádolják. Az 50 éves tábornok a három legkeresettebb horvátországi háborús bűnös között van. A hágai főbíró, Carla del Ponte most azt sürgeti, hogy két, háborús bűnökkel vádolt szerbet, Radovan Karadzic-ot és Ratko Mladic-ot is állítsanak bíróság elé.A címlapról ajánljuk