eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin

Barroso: veszélybe kerülhet Románia és Bulgária csatlakozása

Az Európai Bizottság elnöke szerint veszélybe kerülhet Románia és Bulgária Európai Uniós csatlakozása, ha Nagy-Britannia a korábbihoz hasonló költségvetési tervet terjeszt elő. Tony Blair brit kormányfő várhatóan szerdán áll elő újabb költségvetési javaslattal.

Jose Manuel Barroso a brit Independent című napilapnak nyilatkozva emlékeztetett: több ország is jelezte, hogy az egy hete benyújtott, majd elutasított brit tervezet lehetetlenné tenné Románia és Bulgária 2007-es csatlakozását. Az Európai Bizottság elnöke szerint egy ilyen költségvetéssel nem lehet a két országot beilleszteni az unió rendszerébe. Az uniós vezető szerint a bővítés „a világ jövőjére is hatással lévő történelmi és stratégiai projekt”, ehhez képest az Európai Unió vezetői költségvetési százalékokon vitatkoznak.

Jose Manuel Barroso a lapnak adott interjújában beszélt arról is, hogy az első brit költségvetési javaslatot követően több tavaly csatlakozott tagország vezetője is felhívta. „Néhányan azt mondták nekem, hogy nem a pénz, hanem a tisztelet az igazi probléma. (…) Úgy gondolják, hogy a javaslat első- és másodosztályú kategóriákat állít fel. Sokak ezt diszkriminációként élik meg” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

Jose Manuel Barroso (aki többek között a brit kormányfőnek is köszönheti jelenlegi pozícióját – emlékeztet az Independent) arra hívta fel Tony Blair figyelmét, hogy egy újabb vita és politikai válság leállíthatja az Európai Unió bővítését, marginalizálhatja Nagy-Britanniát és elszakíthatja természetes kelet-európai szövetségeseitől. Az Európai Bizottság elnöke szerint a következő napok meghatározóak lesznek Tony Blair európai hitelessége és Nagy-Britannia kontinensbeli szerepe szempontjából.

Tony Blair brit kormányfő várhatóan szerdán áll elő újabb költségvetési javaslattal. Londoni sajtóértesülés szerint ez hasonlít az Európai Bizottság októberi javaslatához, de tartalmazza majd a Közös Mezőgazdasági Politika felülvizsgálatát lehetővé tévő folyamat elindítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×