eur:
389.14
usd:
363.49
bux:
68169.45
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Fortepan / Urbán Tamás - (Ludovika (Kun Béla) tér, Munkásmozgalmi harcosok emlékműve (Olcsai Kiss Zoltán, Farkas Aladár, Herczeg Klára, 1967.)
Nyitókép: Fortepan / Urbán Tamás

Még mindig vannak kommunista hírességekről elnevezett utcák Magyarországon

Több száz településen lehet olyan utcanevekkel találkozni, melyek emléket állítanak Magyarország XX. századi kommunista politikusainak. Csak Kun Béla utcából van még öt.

A Magyar Nemzet számolása szerint Magyarországon még legalább öt településen van ma is Kun Béla utca. Horthy Miklós szülővárosában, Kenderes pedig egymás mellett vezet a Vörös Hadsereg útja és a Ságvári Endre út.

A lap annak apropóján nézett mindennek utána, hogy miközben 2013 óta tiltott a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető személyek, szervezetek és kifejezések utcanévként való használata, Horn Gyuláról sétányt neveztek el a fővárosban.

Azt írják, hogy a Nógrád vármegyei Vanyarcon, a Pest vármegyei Kartalon és Örkényben, a Komárom-Esztergom vármegyei Környén, illetve a Bács-Kiskun vármegyei Bócsán pedig még mindig van Kun Béláról, a kommunista népbiztosról elnevezett közterület.

Talán van abban valami szimbolikus, hogy Vanyarcon ez egy zsákutca.

A Bács-Kiskun vármegyei Nagybaracskán Szamuely Tibornak, a Tanácsköztársaság vérengző népbiztosának nevét őrzi utca.

Bácsalmáson található Proletár utca, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőhéken pedig egymást keresztezi a Felszabadulás út és a Vörös Hadsereg útja. Utóbbiból még rengeteg található, főleg a keleti országrészben.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×