INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

baltikum

légtérvédelem

gripen

magyarok

Egy JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép éjszakai kiképző repülésen az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, Kecskeméten 2016. október 25-én. Az éves kiképzési tervnek megfelelően október 18. és 28. között éjszakai repüléseket hajtanak végre a pilóták.

Magyar Gripenek őrzik a balti légteret - ezt tapasztalják a háború idején

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

Augusztus elsejétől magyar Gripenek látják le a Baltikum légtérvédelmét. A misszió négy hónapig tart.

"2004-ben csatlakoztak a balti országok – Észtország, Lettország és Litvánia – a NATO-hoz. Mivel nincsenek vadászgépeik, ezért a szövetség a kollektív védelem jegyében vállalta, hogy 4 hónapos váltásokkal biztosítja a három ország légtérvédelmét. Ennek keretében vagyunk most mi is kint harmadik alkalommal" - nyilatkozata az InfoRádiónak a Magyar Honvédség Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének Litvániában lévő parancsnoka. Ványik Attila elmondta, hogy először 2015-ben, majd 2019 vettek részt magyar katonák egy-egy misszióban.

Most mint vezető nemzet vannak jelen a magyarok Litvániában, ahol a Siauliai bázison állomásoznak. Összesen négy Gripen vadászgéppel települtek ki (Magyarországon még nyolc magyar Gripen gép van, plusz két, kiképzésre használt kétüléses.) Mellettük, ugyanezen a bázison, csehek is szolgálnak. Velük egyidőben vannak még németek kisegítő nemzetként Észtországban, a lengyelországi Malborkban pedig olasz Eurofighter vadászgépek állomásoznak.

Ványik Attila alezredes kiemelte, hogy

ez egy békeidős misszió,

amelynek elsősorban az a célja, hogy légi-rendészeti feladatokat lásson el. Leginkább bajba jutott légi járműveknek nyújtanak segítséget a magyar pilóták. Akkor is őket riasztják, ha olyan replügép lép be a Baltikum légterébe, amelynek pilótái nem adtak le előzetes repülési tervet, nem vették fel a rádiókapcsolatot a légi iránytással, vagy nem használják a gép azonosító jelzését.

Arra kérdésre, hogy mennyit érzékelnek az ukrajnai háborúból, a magyar kontingens vezetője azt válaszolta, különösebben nem befolyásolja őket a hadi helyzet.

"Persze minden eshetőségre fel vagyunk készülve"

- tette hozzá Ványik alezredes. Érdekességként említette, hogy a korábbi évekhez képest most jóval csekélyebb az orosz légi tevékenység ebben a térségben. Arra sem volt még példa, hogy orosz gépek megsértették volna bármelyik balti állam légterét. Ha vannak is incidensek, akkor azok többnyire a Balti-tenger felett, a nemzetközi vizek határán történnek.

Amennyiben az oroszok mégis megsértenék a balti légteret, akkor magyar pilótáknak a NATO, a németországi Uedem városában lévő "kombinált légi műveleti központja" (CAOC) utasításait kellene követniük - ismertette a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka.

Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Magyar Gripenek őrzik a balti légteret
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018