A mennyiség megvan, a Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc az InfoRádióban arról számolt be, a tógazdaságokban lévő állomány mintegy 60 százalékát halászták le, összesen pedig mintegy 10-12 ezer tonnányi étkezési hal várható
"A teljes termésünk egy része egy- és kétéves hal, ez a termés nagyon jó minőségű.
A meleg nyár tudniillik annyit mozgatta a halat, hogy akinek ma zsíros hala van, az nem tudni, mit etetett vele,
mert nincs az a zsír, amit el ne égetett volna" – ecsetelte már a minőségre is kitekintve.
A rendkívüli meleg tehát nem volt rossz a halaknak, noha a Dunántúlon jó pár helyen kényszerhalászat vált szükségessé, ennek ellenére úgy tűnik, a hosszú ősz behozta a hideg tavasz hátrányát, ami a planktonállomány megtizedelődését okozta.
Az exportot illetően elmondta, főleg Románia jelent felvevőpiacot, de vannak már lengyelországi kereskedők is, mégpedig azért, mert ott nem tudtak megbirkózni az aszállyal, a kiszáradt halastavakat pedig inkább bevetik gabonafélékkel, hátha az gazdaságosabb. Így viszont importálni kényszerülnek halat. Ez a kiszáradási veszély Magyarországon is némileg fennáll.
Árak
Az árakon nem emelnek idén – karácsonykor sem –, mert bár egy 10-35 százalékos aszálykár a Dunántúlon bekövetkezett, a lakosság fogyasztása is csökken; közben a gabonaárak sem "lőttek ki" nagyon, ez is segít az árfékben.
"Ezt a Magyar Országos Horgász Szövetséggel is leegyeztettük, ők is a tavalyi áron kapják a halat. Mondhatnám, ennek nem mindenki örül maradéktalanul, hiszen nézzünk körül, mi az, aminek csökkent az ára a környezetünkben, legyen üzemanyag, munkabér...? – mondta Lévai Ferenc, és úgy érzi, ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható legyen a halfogyasztás növekedése, "engedniük kell a sajátjukból".
A "spektrumon" a ponty változatlanul dominál, körülbelül 3000 tonnányi a mennyiség, ami karácsonykor elkel, ilyen szempontból "akár két karácsony is kellene".
Előretört közben az afrikai harcsa, és bár számos nehézség sújtja a tógazdasági haltermelést, az intenzív haltelepek még nőni is tudtak, "a kibocsátott hal mennyisége és minősége is Európa-szerte elismert".