eur:
397.79
usd:
359.05
bux:
74313.71
2024. október 1. kedd Malvin
A dunaújvárosi Dunai Vasmű bejárata 2023. október 13-án. Ezen a napon a vasműbe látogatott Novák Katalin köztársasági elnök a Fejér vármegyében tett, kétnapos útjának második napján.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Megint nagy a baj az egykori Dunaferrnél, az NGM ágazati "szenvedésről" ír

Az ISD Power és a Nemzetgazdasági Minisztérium is közleményt adott ki.

Csak nem rendeződik a korábbi Dunaferr helyzete: az ISD Power, amely a vasmű telephelyén működő cégek energiaszolgáltatója, kedd reggel bejelentette, hogy a Liberty Steel tulajdonában álló Dunarolling Dunai Vasmű Kft. az elmúlt egy év során olyan jelentős tartozást halmozott fel az energiaszolgáltató felé, a keddi napon felszámolási eljárást kezdeményezett a Dunarolling Kft.-vel szemben. Hozzátették, hogy a cég az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos, uniós kvóta által meghatározott kötelezettségét sem teljesítette. Emlékeztettek, hogy az ISD Power az elmúlt közel 1,5 évben felszámolási eljárás alatt van, és a cég a felszámolási eljárást azért kérelmezte, hogy a felszámolási eljárás alatti működése és tevékenysége körében a hitelezői érdekeket maradéktalanul szem előtt tartsa - tudósított a Portfolio.

Tekintettel az ügy súlyára és a vasmű megmentésére végrehajtott korábbi állami erőfeszítésekre, a Nemzetgazdasági Minisztérium is közleményt adott ki ezzel a baljós címmel: "a kormány mindent megtett a dunaújvárosi Vasmű megmentéséért – a Liberty nem teljesítette a vállalásait". A szövegben részletezik, hogy "Európa-szerte szenvednek az acélipari vállalkozások, így a Vasmű nehézségei korántsem tekinthetők egyedülállónak".

  • A válságos helyzetnek a német acélipar zászlóshajója, a Thyssenkrupp is áldozatául esett,
  • csődöt jelentett a Liberty Ostrava csehországi üzeme is.
  • Az amerikai U.S. Steel is annyira meggyengült, hogy azt a japán Nippon Steel próbálja meg felvásárolni.
  • Ezeken túlmutatóan az olasz kormány idén év elején jelentette be, hogy az Accerie d’Italia (ILVA) vállalatot finanszírozási problémái miatt rendkívüli igazgatás alá helyezi,
  • a Tata Steel pedig az Egyesült Királyságban kezdett több lépcsős leépítésbe: a vállalat januárban 2800 embert bocsátott el, a napokban pedig leállítja második port talboti kohójának működését is.

"A jelenlegi acélpiaci helyzet tehát nem megnyugtató, ahogy a dunaújvárosi Vasmű helyzete is bizonytalan. A kormány mindent megtett a Dunaferr megmentéséért, amelyhez összesen mintegy 70 milliárd forinttal járult hozzá – beleértve többek közt a bérgarancia biztosítását és a szén-dioxid-kvóta felhasználásának lehetővé tételét" – írta az NGM.

A közlés szerint a megoldást a zöld acél előállítása jelentené, de a Liberty kezdeményezései ezen a területes sem mutatnak eredményt, ráadásul a termelés átállítása tetemes, mintegy 200 milliárd forintos befektetést igényelne.

A Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan egyeztet Liberty jövőbeli terveivel, így kiemelten a bérek kifizetésével kapcsolatban. Mivel a munkavállalók bérének rendezése mindig a munkaadó feladata, ezért az NGM felszólította a Liberty-t, hogy ennek a jövőben is tegyen eleget.

Címlapról ajánljuk
Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

A folyamatos gazdasági lassulás miatt Kína szelete a világgazdaság tortájában zsugorodásnak indulhat – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Horváth Csaba Barnabás szerint ezzel együtt az ázsiai ország megtarthatja az Egyesült Államok mögötti második helyét a világhatalmak rangsorában, ugyanakkor az újonnan iparosodó, gyorsan fejlődő dél-ázsiai országok is egyre kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Gulácsi Péter kimaradt a keretből, Angliából hívott meg újabb újoncot a kapitány

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő keretét. A névsorban ismét szerepel újonc, a nyáron Angliába szerződött Szűcs Kornél. Még nagyobb meglepetés, hogy Gulácsi Péter, aki a legutóbbi forduló után is beválasztottak a Bundesliga „Hét csapatába”, kimaradt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×