eur:
393.31
usd:
357.64
bux:
71832.47
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
A Dunaferr Dunai Vasműve 2023. február 16-án. A Dunaferr felszámolója januárban három hónapos működési szerződést kötött a brit-indiai Liberty Steel acélipari vállalattal, a társaság vizsgálja a vasmű további üzemeltetésének lehetőségét. A kormány februárban arról döntött, hogy hat hónapon keresztül kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Elkezdtek érkezni a fizetések, két forgatókönyv jöhet a Dunaferrnél

Megkezdte a Dunaferr dolgozóinak kifizetését a vasmű új tulajdonosa, az indiai hátterű Liberty Dunaújváros.

A mintegy 3200 dolgozóból még 2000 várja a fizetését - mondta az InfoRádióban Magyar Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség Dunaferrnél működő szervezetének elnöke. Ismertetése szerint két kft.-re lett osztva a munkavállalói állomány, miután a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. vette át a Dunaferr eszközeit, illetve működik még egy munkaerő-kölcsönző cég is. Utóbbi és a Furnance dolgozói megkapták a fizetésüket, jelenleg még várnak a Dunarolling munkavállalóinak pénzére.

Az érdekképviseleti vezető szerint a vállalat a pénzhiány miatt jutott ide, pedig be kellene indítani a termelést.

"Ez azért mégse egy kisbolt vagy egy kistermelő üzem. Hatalmas mennyiségű pénzről beszélünk, ezt valakinek bele kellene tennie az alapanyagba, illetve a termelés beindításába. Akkor termelhetnénk, és nyilván önjáróvá válna a vállalat. Ezzel kapcsolatban a képviselők két verziót szoktak felvázolni nekünk. Egyrészről egy nagyon hosszú távút, amely szerint 2027-ben a szén-dioxid-semlegességre próbálnak átállni, és ahogy az a médiában is megjelent, egy nagyon nagy kínai hitelt biztosítanak hozzá. Ami közelebbi, és amit a cégvezető is az összegyűlt munkavállalók elé tárt, az egy forgóeszköz-hitel lenne, amivel részben be tudnák indítani a termelést. Ez már egy kicsit közelebbi időpont, október-novemberről beszélnek, akkor egy félkész termék, import buga beszerzésével indulhatna el a termelés a feldolgozó üzemekben. A konkrét acélgyártás pedig itt a 2027-es beruházáshoz kötődik" – sorolta Magyar Zoltán.

A Vasas Szakszervezet a napokban több demonstrációt is tartott, hogy a Dunaferr dolgozói megkapják a fizetésüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Márton Viviana Los Angelesben már az ikertestvérével együtt szeretne olimpiai bajnok lenni

Márton Viviana Los Angelesben már az ikertestvérével együtt szeretne olimpiai bajnok lenni

Az UTE tekvondósa azt mondta az InfoRádióban, hogy szupererő rejlik a párosukban, és a jövőben is szeretnének minden olyan versenyt megnyerni, amelyen elindulnak. Márton Viviana felidézte, hogy ösztönösen csinálta a show-t az olimpiai döntőben, és sok erőt merített a szurkolók buzdításából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×