eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
New York, 2012. február 13.2011. július 13-i felvétel a Moodys amerikai hitelminősítő New York-i székházán látható emblémáról. A Moodys 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Nyitókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

Izrael már nem "elsőrendű" a Moody'snál

A hitelminősítő már nem számít arra, hogy a katonai konfrontáció a belátható jövőben véget ér.

Megvonta Izraeltől az elsőrendű "A" államadósosztályzatot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy jelentősen erősödött és nagyon magas szintre emelkedett a geopolitikai kockázat, és ennek már negatív következményei vannak Izrael rövid- és hosszútávú hitelképességére.

A Moody's közölte, hogy az eddigi "A2"-ről két fokozattal "Baa1"-re rontotta Izrael hosszú és rövid futamidejű, devizában és helyi valutában denominált szuverén kötelezettségeinek besorolását.

A cég az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Izrael elsőbbségi devizaadósság-kibocsátásainak minősítését ugyanakkor a Moody's továbbra is a lehetséges legjobb, "Aaa" szinten tartja nyilván, tekintettel arra, hogy e kibocsátások tőke- és kamattörlesztési kötelezettségei mögött az amerikai kormány visszavonhatatlan, igény szerinti garanciavállalása áll.

A Moody's az e garantált körön kívüli szuverén kötelezettségek leminősítésének indoklásában kiemelte, hogy Izrael gazdaságát a korábban vártnál tartósabban meggyengíti a katonai konfliktus, és a múltbeli katonai konfrontációk utáni időszakoktól eltérően a cég már nem számol gyors és erőteljes gazdasági kilábalással.

A késedelmes és lassabb gazdasági fellendülés - az elhúzódó és kiszélesedő katonai műveletekkel együtt - hosszabb ideig tartó hatást gyakorol majd az izraeli közfinanszírozásra, és emiatt a cég korábbi előrejelzéseihez képest még távolabbiakká váltak a közadósságráta stabilizálódásának kilátásai - fogalmaz elemzésében a Moody's Ratings.

A rontott osztályzatra változatlanul érvényben hagyott negatív kilátás az indoklás szerint azt tükrözi, hogy a Moody's megítélése szerint

az új "Baa1" besorolást is lefelé ható kockázatok terhelik.

A hitelminősítő úgy fogalmaz, hogy ha súlyos mértékben eszkalálódik Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita milícia konfliktusa, az a jelenleginél is markánsan alacsonyabb izraeli államadósbesorolás megállapítását indokolná.

Továbbra is alacsony, de változatlanul fennáll a kockázata egy olyan, még szélesebb eszkaláció kockázata, amelynek már Irán is részese lenne - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint az izraeli biztonsági helyzetet és a gazdaság hosszabb távú növekedési kilátásait terhelő bizonytalanságok sokkal nagyobbak annál a szintnél, amely a cég által a "Baa" osztályzati sávban nyilvántartott szuverén adósokra tipikusan jellemző.

A Moody's közölte: most már nem szerepel alapeseti előrejelzési fogatókönyvében az a várakozás, hogy a katonai konfrontáció a belátható jövőben véget ér, sem az, hogy az izraeli gazdaság gyors és erőteljes fellendülésnek indul, ahogy ez a korábbi konfliktusok után történt.

A hitelminősítő ebben a környezetben az idei év egészére mindössze 0,5 százalékos növekedést vár az izraeli gazdaságban, 2025-re szóló, 4 százalékos növekedést valószínűsítő eddigi előrejelzését pedig 1,5 százalékra rontotta.

Mindezek alapján a Moody's azzal számol, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért izraeli államadósságráta 70 százalék közelébe emelkedik. A cég korábbi prognózisában 50 százalék környékére csökkenő izraeli államadósságráta szerepelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×