eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Madár István: kedvezőnek tűnik az inflációs kép, de vannak elbizonytalanító tényezők

Valamikor a jövő év első felében érheti el a jegybanki 3 százalékos célt az inflációs, idén az év végén 4,5-5 százalék között lehet – mondta az InfoRádióban Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Májushoz viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, az élelmiszereké 0,3 százalékkal csökkent – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal nőtt, a szolgáltatások 9,7 százalékkal drágultak, a háztartási energia 2,7 százalékkal olcsóbb lett, a járműüzemanyagok 3,2 százalékkal drágultak.

"Elsőre ez a 3,7 százalék kellemes meglepetés, hiszen előzetesen a szakértők arra számítottak, hogy a májusi 4 százalékról csak 3,9 százalékra mérséklődik az infláció" – emlékeztetett Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Mint fogalmazott, az elmúlt hónapokban már alapvetően javult az inflációs kép Magyarországon, bár a szolgáltatásoknál voltak nagyon látványosan túlzó mértékű, visszatekintő jellegű drágítások, de a többi területen teljesen eltűnt az árnyomás, ez pedig lejjebb szorította a várt inflációs pályát. Ezenkívül egyedi tényezők is segítették az infláció mérséklődését, ilyenek az idényáras élelmiszerek vagy az üzemanyagok árának alakulása.

"Összességében a kép kedvezőnek tűnik, ám ha egy kicsit a mélyére nézünk az inflációs adatnak, akkor azért látunk benne elbizonytalanító tényezőket is.

Továbbra is nagyon magas a szolgáltatási infláció, még gyorsult is éves alapon,

és ez bizony még az inflációt magasan tartja, és ha a maginflációs mutatót nézzük, akkor az utóbbi három hónap áralakulásának tendenciái inkább 6 százalékos inflációnak felelnek meg. Miközben a fő szám nagyon szépen alakul, azért a jegybank helyében nem feltétlenül lennénk nagyon nyugodtak, és nem mondhatnánk azt, hogy véget ért az infláció Magyarországon, és hamarosan árstabilitás lesz. Erre valószínűleg majd a jövő év elejéig kell várni" – mondta az elemző.

A következő hónapokban emelkedni fog az előrejelzések szerint az árindex, és ennek az az oka, hogy bár tavaly az év második felében nagyon magas volt a hivatalos inflációs mutató, de hónapról hónapra már nagyon alacsonyak voltak az áremelések, hiszen a recesszió, a háztartások fogyasztásának esése jellemezte ezt az időszakot, és teljesen eltűntek az áremelési szándékok a gazdaságból, és ez azt eredményezi, hogy most nagyon alacsony a bázis, ezért az a feltételezése az elemzői szakmának, hogy az év második felében gyorsulni fog az infláció.

Madár István arra is felhívta a figyelmet, hogy voltak olyan vélemények is, hogy decemberben akár a 6 százalékot is megközelítheti a mutató, de az elmúlt hónapok kedvező adatai inkább arra utalnak, hogy

akár 5 százalék alatt is lehet az év végi infláció.

"Ezzel a jegybanki 2-4 százalékos inflációs toleranciasávból ki fog emelkedni, de jóval kevésbé, mint azt korábban lehetett gondolni, és év végén is 4,5-5 százalék közötti infláció várható" – adott prognózist az elemző, de azt viszont hozzátette, hogy van több ismeretlen tényező, így például a hétfőn bejelentett kormányzati kiigazító lépések esetleges áremelési következményei.

"Bármennyire is még a szolgáltatásoknál és a maginflációs folyamatoknál nincsen árstabilitásra utaló kép, mégiscsak azt gondoljuk, hogy javulni fog az inflációs kép, és valamikor a jövő év első felében pedig akár a 3 százalékot is elérheti, ami a jegybank inflációs célja" – mondta Madár István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×