eur:
395.64
usd:
368.75
bux:
70395.7
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Peugeot

Vége a kormánykeréknek, valami egészen más jön

A Peugeot bemutatta a Hypersquare-t: egy tabletre hasonlító "kormánytéglalapot".

A Peugeot már a CES 2024-en jjanuárban bemutatta az Inception nevű futurisztikus koncepcióautót. Most az autógyártó a május 22. és 25. között zajló párizsi Viva Technology francia technológiai vásáron is bemutatja a jövő autóját, és egy apró, de szép újítást tartogat meglepetésként az érdekelődők számára. A vállalat az i-Cockpit névre keresztelt műszerfalat egy szokatlan high-tech kormánnyal látta el. A „hipertér” méltó a nevéhez. A kerek kormány helyett az autóvezető egy bütykösnek tűnő, négyzet alakú kijelzőt tart a kezében, amelyen négy nagy lyuk van – írja az Auto Bild alapján a Blikk.

A Hypersquare-t úgy tervezték, hogy a jármű teljes rendszere néhány ujjmozdulattal vezérelhető legyen, anélkül, hogy a sofőr a kezét levenné a kormányról. A gyártó szerint ez különösen egyszerű és intuitív vezetési élményt ad. A kormány működtetése a téglalap mindkét sarkában található négy érintésérzékeny, gyűrű alakú mélyedésen keresztül történik, amelyeket a hüvelykujjal kell irányítani.

A Hypersquare egy steer-by-wire rendszer: a vezérlőimpulzusok nem mechanikusan, hanem digitálisan jutnak el a futóműhöz. Ez lehetővé teszi, hogy már egészen apró mozdulatok is elegendőek legyenek a kormányzáshoz, ami a gyártó szerint élvezhetőbbé teszi a vezetést.

A kormány használata az érintésérzékeny felületen keresztül hasonlóan működik majd, mint egy okostelefon képernyője. A Peugeot mérnökei úgy nyilatkoztak, hogy ezt a kezelési koncepciót a videojátékok ihlették. Az új kormány a tervek szerint 2026-tól kerül majd az első járművekbe.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×