eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Energos Power úszó LNG-terminál a Balti-tengeren. Forrás: Energos Power
Nyitókép: Energos Power

Úszó LNG-terminált helyeznek üzembe Németország balti-tengeri partjánál

Megérkezett németországi üzemi bázisára a cseppfolyósított földgáz szállítmányok (LNG) fogadására szolgáló új úszó terminál - jelentette be a terminál leendő üzemeltetője, a Deutsche Regas.

A csaknem 300 méter hosszú Energos Power szombat reggel érkezett meg a balti-tengeri Rügen szigetén fekvő Mukran kikötője elé. Az úszó terminált egy számára előkészített helyen kötötték ki, hogy megkezdjék a próbaüzem előkészületeit. Mecklenburg-Vorpommern tartomány helyi hatóságai pénteken hagyták jóvá az üzem működőképességét igazoló teszteket. A tényleges üzembe helyezéshez külön engedélyre lesz szükség.

Az úszó létesítmény a jövőben a kikötőbe érkező tartályhajóktól veszi majd át az LNG-t és gázneművé alakítja vissza azt, hogy betáplálhassa az országos gázvezeték hálózatba. A kikötőt egy 50 kilométer hosszú, nemrégiben elkészült csővezeték köti össze a szárazföldi hálózattal.

Németország LNG-importtal kívánja kiváltani a megszűnt vezetékes orosz gázszállításokat. Jelenleg már működik néhány terminál az északi- és balti-tengeri partoknál és számos további kivitelezése van tervbe véve.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×