eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.
Nyitókép: Getty Images/Lingxiao Xie

Ismét mozgásba lendültek januárban a lakbérek

A tavaly év végi stagnálás és csökkenés után idén januárban az egész fővárosban elkezdett drágulni a lakások átlagos havi bérleti díja.

Fordulattal kezdte az évet az magyarországi bérlakáspiac a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb, januári adatai szerint. Decemberben még enyhén csökkentek a bérleti díjak, de januárban ismét növekedésnek indultak: országosan 1,5, Budapesten 1,9 százalékkal lettek magasabbak - számol be róla a Portfolio.

Az előző év azonos időszakit országosan 13, Budapesten 12 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakit pedig 98, illetve 88 százalékkal haladták meg a januári lakbérek nominálisan. A reállakbérindex országosan 23, a fővárosban 17 százalékkal múlta felül a 2015. évi bázist - írják. Mindkét érték nőtt az előző hónaphoz képest is.

Az idei év januárjában Budapest minden kerületcsoportjában emelkedett a kiadó lakások díja az előző hónaphoz képest.

A budai hegyvidéki kerületekben 1, a többi budai kerületben 0,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak. A pesti oldal belső kerületeiben 1,3, az átmeneti kerületekben 3,2, míg a külső pesti kerületekben 2,8 százalékkal kértek többet egy albérletért.

Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban általában 11–12 százalékkal nőttek a lakbérek, a legnagyobb mértékű drágulás a pesti külső kerületekben történt (12,7 százalék) - írják.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lapnak azt nyilatkozta: "Számítottunk arra, hogy a múlt év utolsó hónapjában látott havi szintű csökkenés után januárban ismét felfelé mozdulnak a bérleti díjak. Ez elsősorban a fizetések emelkedésének és az infláció visszahúzódásának, vagyis a reálbérek növekedésének köszönhető. A magasabb fizetésekből a bérbeadók is többet tudnak elkérni bérleti díjra". Hozzátette,

a reállakbérek növekedése előbb-utóbb a befektetőket is visszacsábíthatja a lakáspiacra, ami középtávon a lakásárak emelkedésével is együtt járhat.

Az Ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy február közepén Budapesten átlagosan 250 ezer forint volt a bérleti díj. A legdrágább városrész a II. kerület a maga 352 ezer forintos összegével. A második helyezett az V., a harmadik pedig az I. kerület 335 ezer és 300 ezer forintos bérleti díjjal. Továbbra is a legnagyobb kínálattal rendelkező városrészek közé tartozik a XI. és XIII. kerület, előbbit 250 ezer, utóbbit 255 ezer forintos átlagos lakbér jellemezte február közepén - írja a lap.

Budapesten kívül, a megyeszékhelyek közül ezúttal Székesfehérvár vitte a prímet 210 ezer forintos átlagos lakbéreivel, ezt követi Debrecen és Győr 205, illetve 195 ezer forinttal. Jelenleg Szekszárdon, Miskolcon és Békéscsabán lehet legolcsóbban lakást bérelni, 105-105 és 95 ezer forintért átlagosan havonta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×