eur:
390.55
usd:
364.06
bux:
68173.31
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.
Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Trónfosztás történt a budapesti albérletpiacon – itt vannak a legfrissebb árak

A fővárosban többé nem az V. kerületben bérelhetünk legdrágábban lakást, de vannak kerületek, ahol ennek a feléért is kivehetünk egy albérletet.

Már novemberben is látható volt az ingatlan.com lakbérindex adatai alapján, hogy a korábbi dinamikus albérletár-növekedés után stagnálásnak indultak a bérleti díjak – nyilatkozott az InfoRádióban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Elmondta, decemberben országosan 0,2, Budapesten viszont 0,7 százalékkal csökkentek az átlagos albérletárak.

Januárban viszont új lendületet kapott az albérletpiac, nemcsak a kínálat nőtt éves összevetésben 15 százalékkal, hanem a fővárosi bérleti díjak átlaga is elérte a negyedmillió forintot. Kiemelte, ez mindenképpen azt jelzi, hogy a korábbi kifulladásnak vége, legalább is ami az árakat illeti, és

az infláció okozta keresetnövekedés újabb lehetőséget teremtett a tulajdonosoknak, hogy átárazzák a piacra kerülő kiadó lakásaikat.

Vidéken a nagyvárosok egyrészt egyetemvárosként, másrészt ipari beruházási központként is funkcionálnak, így nem meglepő, hogy Budapest után a legdrágább bérleti díjakkal Debrecen, Győr és Székesfehérvár rendelkezik.

A fővárosi negyedmilliós átlagos havi bérleti díj után Debrecen a következő a sorban 200 ezer forintos átlaggal, de Győr sem marad el sokkal, ahol átlagosan havi 190 ezer forintot kell fizetni havonta egy-egy kiadó lakásért. Szegeden az átlag 140 ezer forint, viszont valószínűleg ez a város fog a piacon leginkább fölértékelődni az oda költöző elektromosautó-gyár miatt.

A budapesti kerületeknél "trónfosztás" történt, egy évvel ezelőtt még az V. kerület és a belváros dominált átlagos havi 350 ezer forintos bérleti díjával.

Most viszont ugyanezzel az árfekvéssel a II. kerület vette át a vezetést, az V. kerületben pedig valamelyest csökkentek az árak, körülbelül 10 százalékkal, 320 ezer forintra.

Balogh László elmondta, a II., V. és I. kerületek a maguk 300 ezer forint feletti átlagukkal meglehetősen drágának számítanak, összevetve a X., XX. és XXI. kerületekkel, ahol ennek szinte a feléért, 160-180 ezer forintért is lehet bérelni. Leszögezte, mindez azt mutatja, hogy mindenki találhat a fővárosban a pénztárcájának megfelelő lokációt, mindössze az elhelyezkedésben kell kompromisszumot kötni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a nap első felében, csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×