eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bemutatják az elektromos járművek tervezésére és fejlesztésére szakosodott HiPhi sanghaji székhelyű autógyártó Z modelljét a 20. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállítás második sajtónapján, 2023. április 19-én. A Sanghaji Autószalonon több mint 1000 kiállító, 100 új modell és 70 új elektromos jármű mutatkozik be.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Súlyos probléma állt a kínai autók európai térfoglalásának útjába

Falba ütközött a Kínából Európába irányuló elektromos járművek exportja. Hiába nőtt a kereslet, kevés a szállításra alkalmas eszköz.

2020 folyamán, a világ autógyárainak világjárvány okozta leállása közepette a hajózási társaságok kivonták a forgalomból a régebbi hajókat, viszont az ezek helyettesítésére szánt szállítóhajók várhatóan még évekig nem állnak üzembe. Az autógyártók közben visszatértek a termeléshez, így a kínai exporttal párosulva a szállítás egyre nagyobb csatát jelent - írja a Financial Times cikkére hivatkozva a Portfolió.

A Clarksons szállítmányozási ügynökség szerint

a globálisan tengeren szállított autók száma 2023-ban 17 százalékkal, rekordot jelentő 23,4 millió darabra nő,

ami felülmúlja a 2018-ban felállított korábbi rekordot.

Az európai autóimport nőtt a legjelentősebb mértékben az összes régió közül, mintegy 40 százalékkal haladta meg 2023-ban a bázist. Kína a becslések szerint 4,3 millió járművet exportált idén, míg 2020-ban még kevesebb mint egymilliót.

A Braemar hajóközvetítő csoport adatai szerint 2020-ban több személygépkocsi- és tehergépkocsi-szállítót selejteztek, mint 2016 óta bármely más évben. A jelenlegi hiány különösen az Európában elektromos járműveket értékesítő kínai márkákat érinti, mivel ezek a vállalatok a hazai gyáraik túlkapacitása és az alternatív szállítási lehetőségek hiánya miatt fokozták az exportot.

Az Európában eladott elektromos autók negyede származik Kínából, részben a Tesla, a BYD és a Polestar szállításainak köszönhetően.

A Renault, a BMW és a Volvo Cars is gyárt néhány modellt Kínában európai értékesítésre.

Az új hajókra vonatkozó rekordmennyiségű megrendelés ellenére ezek valószínűleg még legalább két évig nem fognak üzembe állni, miközben a járműkereslet a vártnál gyorsabban tér vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×