eur:
394.1
usd:
363.78
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: KSH

Most megtudhatja, hogy mennyire drága utcában lakik

Megújult formában és kibővült tartalommal, valamint területi és időbeli összehasonlítást is lehetővé tevő lekérdezőfelülettel érhető el mostantól a Központi Statisztikai Hivatal Ingatlanadattár című kiadványa. A felület ingyenes eléréssel, területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát. A városokban utcánként is közli az átlagos árakat. A részletekről Székely Gábornét, a KSH Lakásstatisztikai Osztályának vezetőjét kérdeztük.

Az Ingatlanadattár 1997 óta – éves rendszerességgel – része a KSH termékportfóliójának, először nyomtatott kötetként, később CD-n, az utóbbi időkben pedig online megvásárolható kiadványként értékesítette a hivatal.

Székely Gáborné tájékoztatása szerint az Ingatlanadattár mostani módosításával a KSH egységes adatbázisba szervezte és a lekérdezőben ingyenesen elérhetővé és kereshetővé tette a 2015 óta eltelt évek ingatlanstatisztikáit, ami biztosítja az adatok időbeli összehasonlításának, grafikonos és térképi ábrázolásának lehetőségét.

Az újítás hatására – jó eséllyel – lekérdezhető és megjeleníthető például egy adott város adott utcájában a lakásárak változása 2015 és 2022 között;

már amennyiben az adott utcában legalább három olyan adásvételre sor került, ahol ismert az alapterület – tette hozzá a KSH Lakásstatisztikai Osztályának vezetője. Megjegyezte, az összes használt lakás-eladás 60-70 százaléka szokta ezt a feltételt teljesíteni, gondolva itt a családi házakra, társasházi lakásokra, illetve lakótelepi panellakásokra egyaránt.

Az KSH honlapján elérhető Ingatlanadattár leglényegesebb része – ha úgy tetszik, lelke – értelemszerűen maga az Adattár menüpont. Itt található egy településkereső, de ha tudjuk, hol található a minket érdeklő település, akár a megye irányából is elindulhatunk, és kezdhetjük azzal, hogy a megye átlagárait tanulmányozzuk – magyarázta a szakértő.

Ami még „izgalmas” és vonzhatja a felhasználókat, az a térképek mellett egy külön adatvizualizáció, bár ez egyelőre csak a főváros utcatérképére készült el – mondta. „Budapest utcáit színeztük be az ár szerint, és egy egységes skálán mutatjuk be, hogy ezek miként változtak az elmúlt nyolc évben, tehát 2015 és 2022 között.”

A megújult Ingatlanadattár a lakáspiac iránt érdeklődő közönségnek és a szakmai felhasználóknak egyaránt tájékozódási lehetőséget kínál. Az ingatlanpiaci folyamatok átláthatóságát, az adatok hozzáférhetőségét biztosító fejlesztéssel a KSH a lakáspiaci szereplők tájékozódási lehetőségeit szeretné bővíteni, ezzel mérsékelve döntéseik kockázatát.

Az adatok forrása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Illetékhivatali adatbázisa, ahonnan negyedévente veszi át a KSH az adott időszakban lezárt illetékeljárásokban rögzített adminisztratív információkat. Az átvett adatok a cím mellett az adásvétel dátumát, a vételárat, a lakás típusát és az esetek többségében alapterületének méretét is tartalmazzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×