eur:
389.09
usd:
364.04
bux:
68080.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: KSH

Most megtudhatja, hogy mennyire drága utcában lakik

Megújult formában és kibővült tartalommal, valamint területi és időbeli összehasonlítást is lehetővé tevő lekérdezőfelülettel érhető el mostantól a Központi Statisztikai Hivatal Ingatlanadattár című kiadványa. A felület ingyenes eléréssel, területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát. A városokban utcánként is közli az átlagos árakat. A részletekről Székely Gábornét, a KSH Lakásstatisztikai Osztályának vezetőjét kérdeztük.

Az Ingatlanadattár 1997 óta – éves rendszerességgel – része a KSH termékportfóliójának, először nyomtatott kötetként, később CD-n, az utóbbi időkben pedig online megvásárolható kiadványként értékesítette a hivatal.

Székely Gáborné tájékoztatása szerint az Ingatlanadattár mostani módosításával a KSH egységes adatbázisba szervezte és a lekérdezőben ingyenesen elérhetővé és kereshetővé tette a 2015 óta eltelt évek ingatlanstatisztikáit, ami biztosítja az adatok időbeli összehasonlításának, grafikonos és térképi ábrázolásának lehetőségét.

Az újítás hatására – jó eséllyel – lekérdezhető és megjeleníthető például egy adott város adott utcájában a lakásárak változása 2015 és 2022 között;

már amennyiben az adott utcában legalább három olyan adásvételre sor került, ahol ismert az alapterület – tette hozzá a KSH Lakásstatisztikai Osztályának vezetője. Megjegyezte, az összes használt lakás-eladás 60-70 százaléka szokta ezt a feltételt teljesíteni, gondolva itt a családi házakra, társasházi lakásokra, illetve lakótelepi panellakásokra egyaránt.

Az KSH honlapján elérhető Ingatlanadattár leglényegesebb része – ha úgy tetszik, lelke – értelemszerűen maga az Adattár menüpont. Itt található egy településkereső, de ha tudjuk, hol található a minket érdeklő település, akár a megye irányából is elindulhatunk, és kezdhetjük azzal, hogy a megye átlagárait tanulmányozzuk – magyarázta a szakértő.

Ami még „izgalmas” és vonzhatja a felhasználókat, az a térképek mellett egy külön adatvizualizáció, bár ez egyelőre csak a főváros utcatérképére készült el – mondta. „Budapest utcáit színeztük be az ár szerint, és egy egységes skálán mutatjuk be, hogy ezek miként változtak az elmúlt nyolc évben, tehát 2015 és 2022 között.”

A megújult Ingatlanadattár a lakáspiac iránt érdeklődő közönségnek és a szakmai felhasználóknak egyaránt tájékozódási lehetőséget kínál. Az ingatlanpiaci folyamatok átláthatóságát, az adatok hozzáférhetőségét biztosító fejlesztéssel a KSH a lakáspiaci szereplők tájékozódási lehetőségeit szeretné bővíteni, ezzel mérsékelve döntéseik kockázatát.

Az adatok forrása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Illetékhivatali adatbázisa, ahonnan negyedévente veszi át a KSH az adott időszakban lezárt illetékeljárásokban rögzített adminisztratív információkat. Az átvett adatok a cím mellett az adásvétel dátumát, a vételárat, a lakás típusát és az esetek többségében alapterületének méretét is tartalmazzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×