eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Mercedes-Benz kecskeméti gyára 2020. március 13-án. A városban 50 milliárd forintos beruházást valósít meg a német autógyártó cég.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Borúsak a magyarországi cégek – a németek meg is mondják, mit éreznek

A beruházási kedv csökkent, több helyen létszámcsökkentést is terveznek, de néhol azért emelést is – ez derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara őszi konjunktúraelemzéséből. A részletekről Dirk Wölfer kommunikációs vezetőt kérdeztük.

Az őszi felmérésben összesen 209 vállalat vett részt, elsősorben a a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tagjai, de máshonnan is "beszálltak" német hátterű és magyar tulajdonú, illetve más hátterű cégek.

"Rendszeresen megkérdezzük őket akár a nemzetgazdasági helyzetre nézve, akár a saját üzleti helyzetre nézve, hogy hogyan látják azt a vállalatok, illetve az elkövetkező időszak fejleményeit" – mondta az InfoRádióban Dirk Wölfer kamarai kommunikációs vezető.

A másik fontos téma a felmérésben a munkaerőpiac, és az is fontos kérdés volt, hogy milyen kritériumok alapján döntenek cégek magyarországi beruházásokról. Erről egyébként összehasonlító felmérések is készültek a világ csaknem 80 országában a német külkereskedelmi kamarák kezdeményezésére, így van áttekintésük.

A legfőbb eredményekről szólva azt mondta, nincs nagy derűlátás, hisz

"a magyar gazdaság idén nem fog nőni, és jövőre is csak visszafogottan, ez tükröződik a vállalati eredményekben is".

"Ennek következményeként a vállalatok a foglalkoztatás és a beruházások terén is visszafogták a terveket, alig lesz létszámemelés a vállalatoknál, illetve a beruházásoknál sem lesznek sokan, akik növelnek. Ez nem jelenti azt, hogy nem ruháznak be, csak azt, hogy nem ruháznak be annyit jövőre, mint idén" – részletezte.

Ugyanakkor a szakmunkáshiány akut probléma minden cégnél. Az ezzel kapcsolatos tervekkel kapcsolatban azt mondta, ez már évek óta égető, de most mintha enyhült volna a nyomás, "már csak" minden második cég mondja magát érintettnek ebben. Négy alterületen azonban kiemelten nagy a nyomás, jobban érzékelhető a munkaerőhiány, mint más területeken:

  1. termelés
  2. informatika
  3. k+f
  4. termékfejlesztés.

Leépítést minden ötödik vállalat tervez, de ugyanannyian mondják, hogy növelnék a létszámot, így a létszámban stagnálást vár a kamara.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×