eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Bekeményítettek a bangladesi ruhagyárak dolgozói, halálos áldozatok is vannak

Az országban több mint 300 ruhagyár volt kénytelen ideiglenesen bezárni a munkások minimálbér emelését követelő tiltakozóhulláma miatt - közölték a helyi hatóságok.

rendőrség szerint Gazipur iparvárosában 250 vállalkozás, Asuliában pedig legkevesebb ötven "nagyon nagy" üzem érintett összesen több mint 15 ezer munkavállalóval. Gazipur és Asulia a főváros, Dakka elővárosai.

A hétfő óta tartó, részben erőszakba torkolló megmozdulások során eddig legalább ketten meghaltak.

Gazipurban a tüntetők már több mint ötven üzemet kifosztottak és feldúltak - közölte Szarvar Alam rendőrfőnök. Hozzátette, hogy négy-öt üzemet fel is gyújtottak, s a szomszédos gyárak tulajdonosai ilyen körülmények között nem akarnak kinyitni. Mindkét iparvárosban tovább zajlanak a tüntetések.

A Dakkától nyugatra található Mirpurban csütörtökön mintegy ötezren vonultak az utcákra jobb bérekért tüntetve, eltorlaszolva egy utat. A rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel próbált oszlatni.

A dél-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb ruhaexportőre, de sok munkás munkakörülménye nagyon rossz. A szektorban 4 millióan dolgoznak, zömmel nők.

Bangladesben mintegy 3500 textilgyár működik, de a munkások havi alapbére mindössze 8300 taka (27 150 forint).

A hétvégén tüntetések törtek ki, miután a textilgyártók szervezete a minimálbér 25 százalékos emelését javasolta, míg a szakszervezetek a minimálbér majdnem háromszorosára, 23 ezer takára (75 296 forint) emelését követelték.

A textilipar teszi ki az ország 55 milliárd dolláros éves exportjának 85 százalékát, és nagyban hozzájárult a lakosság jövedelmének növekedéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×