eur:
389.15
usd:
363.41
bux:
68076.78
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young caucasian woman at self-service gas station, hold fuel nozzle and refuel the car with petrol, diesel, gas. Pretty woman filling her auto with gasoline or benzine, outdoors. Self service gas pump.
Nyitókép: romrodinka/Getty Images

Napokon belül jöhet a feketeleves az üzemanyagok terén

Szerdától átlagosan húsz forinttal csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, a hét utolsó munkanapjától pedig még olcsóbbak lesznek az üzemanyagok. Szakértők azonban óva intenek attól, hogy ehhez hozzászokjunk.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a péntekre vonatkozó bejelentéssel – miszerint a 95-ös benzin 610, a gázolaj pedig 660 forintba kerül majd literenként – sorozatban hatodik alkalommal csökken a benzin ára. Szakértők szerint azonban ez már rövid távon se marad így; akár

már a jövő héten arra lehet számítani, hogy a benzin és a gázolaj ára a konfliktushoz „korrigál”.

Az Izrael elleni terrortámadásnak komoly gazdasági és azon belül olajipari következményei is voltak, hiszen hétfőn nagyon megugrott a nyersolaj világpiaci ára. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy jelenleg mindenki Irán és Szaúd-Arábia helyzetét figyeli, ugyanis ez a két ország nagyon fontos szereplő a termelésben és az árak meghatározásában.

Pletser Tamás hozzátette: ha eszkalálódik a konfliktus, az akár azt is eredményezheti, hogy tartósan megmaradhat a geopolitikai prémium az olaj árában. Kifejtette, hogy a Gázai övezetben zajló események miatt 3–3,5 dolláros drágulás történt, ami nagyjából 4 százalékos áremelkedésnek felel meg. „Az biztos, hogy ha Irán és Szaúd-Arábia csökkenti a kínálatot, tartósan megemelkedik a kőolaj ára” – fogalmazott.

Hasonlóan látja a helyzetet a Pénzcentrumnak nyilatkozó Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is. Szerinte a kitermelés után most jutott el oda a benzin árváltozása, hogy a hazai vásárlók is megérezzék a csökkenést, ám beleélnünk nem szabad magunkat.

„Ez egy közepesen hosszú folyamat, mire a kitermeléstől a feldolgozáson át az eladásig, a benzinkutakon vásárlókig eljut a kőolaj a finomítókon át. Az izraeli helyzet miatt már most felszökött a Brent típusú olaj hordónkénti ára, vagyis a megszokott sebesség mellett

már a jövő héten ismét »visszamegy« az olaj ára, és ez már azonnal érezhető is lesz a kutakon

– fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×