eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
3d render illustration of an underwater oil pipeline . The pipes are destroyed after the explosion.
Nyitókép: Serg Myshkovsky/Getty Images

"Mechanikai roncsolás" miatt sérült meg és állt le a tenger alatti gázvezeték

A vasárnap átszakadt balti-tengeri gázvezetékben keletkezett károkat "meglehetősen nagy erő okozta" - jelentette ki szerdán Hanno Pevkur észt védelmi miniszter, egy nappal azután, hogy a finn kormány bejelentette: szándékos akcióról lehetett szó. Az orosz elnöki szóvivő nyugtalanítónak nevezte az incidenst.

A Balticconnector tenger alatti gázvezeték mellett egy Finnországot és Észtországot összekötő távközlési kábel sérült meg vasárnap.

Kedden Helsinkiben közölték, hogy a károkat valószínűleg "külső behatolás" okozta, az okot vizsgálják.

Pevkur a Reuters hírügynökségnek azt mondta: "Világosan látható, hogy ezeket a károkat meglehetősen nagy erő okozta." Hozzátette, hogy a nyomozók egyelőre nem zárnak ki semmit, de

úgy tűnik, mechanikai behatás vagy mechanikai roncsolás történt.

A finn kormány keddi tájékoztatása szerint károk keletkeztek nemcsak magán a gázvezetéken, de a párhuzamosan futó telekommunikációs kábelen is, amely összeköti a két NATO-tagországot. A Gasgrid finn gázszolgáltató szerint hónapokat vagy akár még több időt is igénybe vehetnek a helyreállítási munkálatok.

Petteri Orpo finn miniszterelnök sajtókonferenciáján aggasztónak nevezte a történteket, de arról igyekezett biztosítani mindenkit, hogy az ország energiaellátása stabil, illetve a telekommunikációs vezetéken keletkezett kár nem befolyásolja Finnország összeköttetését a külvilággal.

A finn és az észt üzemeltetők vasárnap észleltek szokatlan nyomáscsökkenést a Balticconnector gázvezetéken, és mivel felmerült a gyanú, hogy szivárgás állhat fenn, a vezetéket ideiglenesen lezárták.

Az orosz elnöki szóvivő nyugtalanítónak nevezte az incidenst, de azt mondta: nem tud részleteket az ügyről. Dimitrij Peszkov megjegyezte: azt sem tudja, hogy az orosz különleges szolgálatok rendelkeznek-e bármilyen további információval a részletekről - írja a Portfolio.

Az elnöki szóvivő utalt a "korábbi incidensekre" is, vagyis az Északi Áramlat gázvezetékeken 2022 szeptemberében bekövetkezett robbanásokra is. Úgy értékelte, hogy ezek veszélyes precedenst teremtettek.

Az 77 kilométer hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt 2020 eleje óta köti össze a finnországi Inkoo LNG-terminált Paldiski észt kikötővárossal.

Tavaly szeptemberben az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében. Akkor négy helyen észleltek gázszivárgást. A vizsgálatok azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×