eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Ez még nagyon fájhat a télen, iszonyatosan emelkedik a gáz ára a világpiacon

Két nap alatt csaknem negyedével ugrottak meg az árak.

Hétfőn több mint 13 százalékos pluszban zárta a napot a holland gáztőzsdén jegyzett következő havi földgáz ára. Ezt követően pedig kedden is folytatódik az emelkedés, már több mint 10 százalékos pluszban van a jegyzés - írja a Portfolio.

Kora délután 50 dollár körül járt a jegyzés az irányadó holland gáztőzsdén.

A Portfolió azt írja, hogy az emelkedés mögött több tényező együttese áll:

  • a Chevron ausztráliai LNG-létesítményében tovább folytatódhatnak a sztrájkok,
  • hétvégén szivárgást észleltek, majd később leállították a Finnország és Észtország közötti Balticconnector tengeri gázvezetéket. A legfrissebb információk szerint pedig a javítási munkálatok akár több hónapig is tarthatnak.
  • az izraeli kormány arra utasította a Chevront, hogy biztonsági aggályok miatt állítsák le a termelést az ország északi partvidékén található Tamar földgázmezőn.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×