eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Industrial equipment (pipes, manometer/pressure gauge, levers, faucets, indicators) in a natural gas compressor station.
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Szivárgás miatt ideiglenesen leállítottak egy Balti-tengeri gázvezetéket

A Finnországot Észtországgal összekötő Balti-tengeri gázvezetéken észlelték a szivárgást - közölték az üzemeltető vállalatok.

A finn Gasgrid Finland és az észt Elering jelezte, hogy vasárnap hajnalban szokatlan nyomáscsökkenést észleltek a Balticconnector vezetékben. Felmerült a gyanú, hogy szivárgás állhat fenn, és emiatt a vezetéket ideiglenesen lezárták. A két rendszerüzemeltető közösen vizsgálja az incidens körülményeit. Közlésük szerint akár több hónapot is igénybe vehet a helyreállítás, ha a nyomáscsökkenést valóban szivárgás okozta és károk keletkeztek a vezetékben.

A gázvezeték ideiglenes leállításától függetlenül mindkét országban zavartalan és biztosított a lakosság gázellátása - közölte a Gasgrid Finland és az Elering.

Az érintett, 77 kilométer hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt 2020 eleje óta köti össze a finnországi Inkoo LNG-terminált Paldiski észt kikötővárossal.

Tavaly szeptemberben az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében. Akkor négy helyen észleltek gázszivárgást. A vizsgálatok azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×