eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
fotó: MÁV-START
Nyitókép: MÁV-START

Megvan, mikor és hova jönnek újabb MÁV-mozdonyok

Új, de bérelt mozdonyai lesznek a MÁV.nak.

Egy szaklap írta meg először még augusztusban, hogy a francia hátterű Akeim segítségével bővíti a MÁV-START a nemzetközi vontatási képességeit. A regionalbahn.hu egyértelműsítette, hogy Siemens EuroSprinter ES64U2 típusú mozdonyok érkeznek és az ilyenek típusú járművek 2002 és 2004 között épültek.

Ezt később a MÁV is tovább részletezte egy közleményben. Eszerint 15 darab

kiváló műszaki állapotú, használt ES64 U2 V7 típusú kétáramrendszerű, nagyteljesítményű, ETCS vonatbefolyásoló járműfedélzeti berendezéssel is felszerelt mozdonyt bérel a MÁV-VOLÁN-csoport.

A mozdonyok október második felétől állnak szolgálatba a belföldi InterCity és a Bécsbe közlekedő EuroCity viszonylatokban.

A mozdonyok belföldön 160 km/h-ás sebességgel közlekedhetnek majd, de közlekedési engedéllyel rendelkeznek Magyarországon kívül Németországban, Ausztriában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában is.

A bérelt mozdonyok egy része felhasználható az elöregedett, V43-es típusú, 120 km/h-ás maximális sebességű vontatójárművek kiváltására, amely energiaköltség-megtakarítást is eredményez.

A regionalbahn.hu ehhez annyit tesz hozzá, hogy a járművekre a bérleti szerződést 10 éves időtartamra kötötték és utána megvásárlási opcióban is megállapodtak.

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára

Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára

A hazai naperőmű-kapacitás további növekedése és az áramellátás biztosítása szempontjából is lényeges az a jövő januárban uniós forrással induló kormányzati pályázat, amely energiapiaci szereplők számára nyújt támogatást villamosenergia-tárolók telepítéséhez és működtetéséhez. A pályázat úgy kínál jelentős részben megoldást a naperőművek termelésének kiszámíthatatlanságából eredő, a villamosenergia-rendszer egyensúlyát veszélyeztető problémára, hogy enyhíti a földgázfüggőséget, egyúttal elősegítheti a telepítő cégek bevételeinek optimalizálását is. A tartalmában és formájában is különleges pályázattal a lakosság, a kkv-k és a hálózatüzemeltető társaságok után a villamosenergia-ipari érintettségű vállalatok számára is megnyílik egy kifejezetten az energiatárolók terjedését támogató program, a magyarországi energiaátmenet új korszakba lépését is jelezve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×