eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Closeup of a caucasian adult person pressing on ATM machine keypad number to withdraw cash money.
Nyitókép: PKpix/Getty Images

Erre okvetlenül figyelnie kell, ha bankautomatát használ külföldön

Húsz európai országot rangsoroltak a készpénzfelvétel költségei szerint - a magyarok több kedvelt úti célja is drágának bizonyult e szempontból.

A Wise nemzetközi utalásokra fókuszáló fintech 20 európai országot rangsoroló listáját idézve a Portfolio azt írja, hogy az ATM-es készpénzfelvétel költségei Izlandon a legmagasabbak, ott a tranzakciós illeték 4,6 százalék. A skála másik végén Bulgária áll, ahol az ATM-ek csak 0,13 százalékot számítanak fel ATM-es pénzfelvételkor. A táblázat alján Olaszország és az Egyesült Királyság áll 0,23-as, illetve 0,14 százalékos díjjal.

A magyarok két, az NMHH adatai szerint legkedveltebb idei úti célja Ausztria és Horvátország, ám a pénzfelvételi díjak tekintetében mindkét ország benne van az első 10-ben. Érdemes a népszerű görög nyaralásoknál is figyelembe venni az ATM-költségeket. Jó hír viszont Olaszországba vagy Szlovákiába látogatóknak, hogy utazásuk alatt az alacsonyabbak közé tartozó tranzakciós díjakkal kell csak számolniuk.

A Wise több tippet is ad, hogyan lehet a külföldi pénzfelvétel költségét minimalizálni. Ezek között szerepel például, hogy

  • az utazás előtt a legolcsóbb készpénzt felvenni.
  • érdemes ellenőrizni, milyen díjakat számít fel a kártyaszolgáltató - van, amelyik egy bizonyos összeghatárig kínál ingyenes külföldi készpénzfelvételt.
  • érdemes lehet összehasonlítani a környékbeli ATM-ek bankjainak költségeit, a készpénzfelvétel ára ugyanis intézményenként eltérő lehet.
  • a hitelkártyáról történő készpénzfelvételt meg kell próbálni elkerülni, mivel annak magas díjai vannak és kamatot is fizetni kell utána.
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×