eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
An old fashioned Bank sign on a building exterior.
Nyitókép: georgeclerk/Getty Images

A vagyon nőtt, de egyre kevesebb a tehetős magyar

A tavalyi megtorpanás után idén ismét lendületet vett a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon bővülése, június végével meghaladta a 8600 milliárd forintot. Nem mutat ilyen kedvező képet azonban az ügyfélszámlák bővülése.

Tavaly az egész évet végigkísérte a volatilis piaci környezet, a recessziós félelmek, a geopolitikai konfliktusok és a gyenge forint, és mindez a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyonra is hatással volt: a korábbi években megszokotthoz képest 2022-ben visszafogottabb vagyonbővülést lehetett megfigyelni – írja a Portfolio.

Idén viszont a kedvezőbb piaci környezetben már az első félévben meghaladta a privátbanki vagyon bővülése a tavalyi számokat: június végére a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon 8660 milliárd forintot tett ki, ami

egy év alatt több mint 9 százalékos, fél év alatt pedig közel 6 százalékos növekedést jelent

– teszi hozzá a gazdasági lap.

Mint olvasható, ahogyan emelkedett a kezelt vagyon, úgy nőtt az egy ügyfélszámlára eső vagyon is, ami az idei első félévben új rekordot, 150 millió forintot jelentett, ami annak is köszönhető, hogy az ügyfélszámlák jóval visszafogottabban bővültek a vagyonnál.

A szolgáltatók belépési limitjében akadt némi változás, de a legmagasabb összeghatárral rendelkezők sorrendje nem változott:

  • a Bank Gutmanné a legnagyobb belépési küszöb 379 millióval, ezt követi
  • az Erste, immár 150 millióval, majd
  • a Concorde Értékpapír, ahol 120 millió forint kell ahhoz, hogy valaki privátbanki ügyfél lehessen.

A legalacsonyabb belépési limit az OTP Digitális Privát Bank ügyfeleinek van meghatározva 20 milliós küszöbbel.

Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban a Bank Gutmann büszkélkedhet a legmagasabb, egymilliárd forintot is bőven meghaladó átlagvagyonnal, mögötte a Hold Alapkezelő a második 376 millióval, a harmadik helyen pedig a Concorde Értékpapír ügyfélköre szerepel 332 millióval.

Míg tavaly meggyőző volt a privátbanki ügyfélszámlák bővülése, addig az elmúlt fél évben gyakorlatilag stagnált, 2 százalékot sem elérő bővülés látható – írja a Portfolio, megjegyezve: árnyalja a képet, hogy a Generali a privátbanki üzletág felülvizsgálata miatt továbbra sem közöl adatokat, illetve hogy áprilisban a Takarékbank integrálódott az MBH Bankba, utóbbi kapcsán pedig szintén csak becslések vannak.

Az év első felének számai alapján

  • a legkiugróbb növekedést az Equilor Private Banking mutatta fel, június végére 1368-ra nőtt az ügyfélszám, ami így fél év alatt közel 25 százalékos növekedést jelent (igaz, alacsony bázisról). Ettől alig lemaradva
  • az MBH Private Banking mutatta fel a második legnagyobb féléves növekedést az ügyfélszámlában, a lap becslése szerint 23,6 százalékos bővüléssel (itt a takarékbanki ügyfelek beolvadása is szerepet játszik a bővülésben),
    ezt követően a K&H Private Banking került a harmadik helyre több mint 15 százalékkal.
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×