eur:
389.53
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Lépni kell, nagy bajban a rubel

Az orosz jegybank várhatóan 8 százalékra növeli az alapkamatot pénteken, több mint egy év után először emelheti a hitelfelvétel költségeit, mivel a rubel erős értékcsökkenése fokozza az inflációs nyomást - vélik a Reuters által megkérdezett elemzők.

A jegybank 2022. szeptember óta 7,5 százalékon tartja az éves alapkamatot, ugyanakkor hónapok óta egyre nyíltabban célzott arra, hogy kamatemelésre lesz szükség.

Az orosz jegybank tavaly február 28-án az addigi 9,50 százalékról 20 százalékra emelte a kamatszintet röviddel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Erről a csúcsról csökkent fokozatosan a jelenleg is érvényes 7,5 százalékra a ráta.

A Reuters által hétfőn megkérdezett 21 szakértő közül 16 szerint Oroszország pénteken 50 bázisponttal, 8 százalékra emeli irányadó rátáját. Hárman 25 bázispontos, ketten pedig 100 bázispontos emelést valószínűsítenek 8,5 százalékra.

A rubel az év nagy részében fokozatosan gyengült, ahogy zsugorodik az export és nő az import, de az orosz fizetőeszközre nehezedő nyomás jelentősen felerősödött a június végi fegyveres lázadás után, aminek a hatására több mint 15 hónapos mélypontra esett a rubel.

A Reuters által idézett egyik szakértő rámutatott arra, hogy júniusban és július eddig eltelt időszakában komoly inflációerősítő tényező volt, hogy

a rubel átlagosan 11-15 százalékkal gyengült a főbb devizákkal szemben.

Az elmúlt hónapokban az éves infláció a jegybank 4 százalékos inflációs célja alá került a tavalyi két számjegyű növekedés utáni kedvező bázishatásoknak köszönhetően. Az infláció júniusban éves szinten ugyanakkor 3,2 százalékra ugrott a májusi 2,5 százalékról. Tavaly júniusban 15,9 százalékos inflációt mértek. Havi szinten az infláció 0,4 százalék volt júniusban a májusi 0,3 százalék után. A június végével záródott első fél évben a fogyasztói árak 2,8 százalékkal emelkedtek Oroszországban.

Az orosz jegybank júniusban ismertetett legfrissebb inflációs előrejelzése az idei évre 4,5-6,5 százalék, a gazdaságfejlesztési minisztériumé pedig 5,3 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×